Информационна кампания за борбата с трафика на хора се проведе в община Левски

17.10.2024 14:08

По повод 18 октомври и Европейският ден за борба с трафика на хора, МКБППМН организира информационна кампания по темата, част от план – програмата за превенция на рисково поведение, деца в риск от насилие и експлоатация.  Обхванати бяха  ученици от 6 до 12 клас от училищата: СУ „Крум Попов” гр. Левски, ОУ „Максим Горки” гр. Левски, ПГССТ „Н. Й. Вапцаров” гр. Левски, ОУ „Христо Ботев” с. Асеновци, ОУ „Неофит Рилски” с. Обнова и ЦНСТДБУ-Левски.  Гост лектор на част от беседите беше г-н Валентин Минков, обществен възпитател и психолог в ПИЦ- Плевен.

Основните теми, обсъждани по време на беседите бяха трудовата и сексуалната експлоатация. Учениците получиха полезна информация, относно това как да разпознават съмнителните примамливи предложения, как да реагират и при нужда към кого да се обърнат за помощ. Подробно разяснени бяха елементите на трафика на хора, започващи от самото набиране на лицата, преминаващи през различните начини за склоняване към експлоатация и постигане на конкретната цел на трафиканта. Особено внимание беше обърнато и на явлението “Loverboy” – название използваno в международната терминология на борбата срещу трафика на хора. Прожектирани бяха късометражни филми по темата, някои от които създадени от доброволци към Местната комисия за борба с трафика на хора град Бургас.

Организаторският екип раздаде специално изготвени брошури със съвети за реакция и разпознаване на трафика на хора с различна цел. Учениците задаваха въпроси, вземаха участие с предложения за реакция в съмнителни ситуации и силно се интересуваха от реални случаи, с реални лица попаднали в трафик на хора.

Това информира Илияна Александрова, секретар на МКБППМН.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: