Mултидисциплинарен екип на ,Мама и Аз‘ спаси две високорискови новородени след продължителна борба за живота им

16.10.2024 8:50

Надежда и Георги са изписани в отлично здраве, благодарение на всеотдайната работа на екипите във високотехнологичния болничен комплекс

 

Две високорискови новородени с екстремно ниско тегло бяха изписани в отлично здраве от най-новата клиника за майчино и детско здраве в страната – ,Мама и Аз‘ в Плевен. Децата са родени след рискови бременности, които са наблюдавани и лекувани в клиниката по акушерство и гинекология, под ръководството на доц. д-р Йордан Попов.

Надежда е дълго чакано дете, след успешна инвитро процедура. Бременността на майката е с тежки усложнения – прееклампсия и патология на щитовидната жлеза. След поредица  от консултации, акушер-гинеколози, реаниматори, кардиолози, ендокринолози и неонатолози вземат решение за оперативно родоразрешаване в ранен срок, тъй като детето страда изключително много в утробата на майката. Надежда се ражда с екстремно ниско тегло – само 960 грама. Веднага след раждането за нея започва да се грижи денонощно неонатологичният екип под ръководството на д-р Андрей Христов. Детето е изключително рисково. То е със сериозно изоставане във вътреутробното си развитие. Екипът провежда начална стабилизация и интензивно лечение. В резултат на незавършената ротация на чревната система на новороденото, то  развива едно от най-редките страдания в областта на хирургичната патология.

„Надежда се оказа доста силно дете, въпреки теглото и недоносеността си, настъпилите усложнения в гастро-интестиналната система, черния дроб.“, споделя д-р Христов. „Успехът ни при нея е в резултат както на супермодерната и високотехнологична апаратура, така и на индивидуалния подход и всеотдайната работа на добре обучения екип на отделението.“ Надежда е изписана здрава, родителите са щастливи, като проследяването на детето в отделението по неонатология продължава.

Георги също става любимец на акушерите и неонатолозите. То е трето дете в семейството. Бременността на майката протича нормално до момента, когато предсрочно изтичат околоплодните води. Родителите са объркани и търсят помощ в друго лечебно заведение, но остават разочаровани. По препоръка от приятели решават да посетят ,Мама и Аз‘ и бързо се убеждават, че това е мястото, където ще се роди детето им. Бъдещите родители се срещат с акушерския екип – доц. д-р Йордан Попов и д-р Мажет Алкара, а д-р Андрей Христов ги запознава с възможностите на отделението по неонатология. Георги се ражда с тегло 1000 грама, като впоследствие достига до 800 грама. Приложена е интензивна терапия в пълен обем и с технология, която е налична единствено в отделението по неонатология на ,Мама и Аз‘. Детето преминава през различни изпитания, неонатологичният екип обаче се справя успешно с възникналите усложнения, най-тежкото от които е белодробен кръвоизлив. С всеки изминал ден състоянието на детето се подобрява, родителите се успокояват и усмивката се появява на лицата им. След няколкомесечни интензивни грижи Георги вече е вкъщи и семейството е щастливо.

„Такива моменти на щастие ни карат да се чувстваме като победители“, казва д-р Христов. Оставайки верен на девиза си „С трудното се справяме с лекота,  невъзможното само леко ни забавя“, екипът поема грижата за следващото дете в риск.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: