Сръбският режисьор Хаджи Александър Джурович: Благодаря на Плевен за сърдечния прием

15.10.2024 17:36

„Благодаря на плевенската публика за сърдечния прием на филма ми „Света Петка – кръст в пустинята“ по романа на Лиляна Хаблянович – Джурович. Аплодисментите след края на прожекцията показаха, че всички имаме необходимост от упование в доброто и подкрепа в трудни моменти от живота. Зарадвах се и на хубавите пожелания, които получих. На следващия ден, на празника Петковден – Денят на светицата, в храма във Вашия град хората ме разпознаваха и благодариха за светлите послания, които са усетили в душите си чрез филма“.

Това сподели при гостуването си в Плевен сръбският режисьор Хаджи Александър Джурович. Той пристигна в града за премиерата на филма „Света Петка – кръст в пустинята“ по романа „Петкана“, написан от неговата майка Лиляна Хабянович-Джурович. Лентата бе представена при огромен интерес и препълнена зала „Катя Попова“. Прожекцията бе с вход свободен, като след нея режисьорът отговори и на въпроси от публиката.

Филмовата продукция е снимана в Йордания, Сърбия и Румъния, като световната ѝ премиера се е състояла през август 2022 г. В главната роля е актрисата Милена Предич. Лиляна Хабянович-Джурович е сред най-четените сръбски писатели, чиито романи, преведени на 18 езика, се радват на огромен читателски интерес и над 1,5 милиона продадени екземпляра. Романът ѝ „Петкана“ проследява живота на най-обичаната и почитана светица на Православието – Преподобната Параскева/ Света Петка. Жизнеописанието на светицата изцяло следва житието ѝ, написано от Свети патриарх Евтимий Търновски. Всеки герой разказва за светицата, а и тя самата говори за себе си. Описан е земният ѝ път от рождението до успението. Особено голямо внимание е отделено на годините ѝ в Йорданската пустиня.

„Един различен филм, филм за борбата на злото и доброто у всеки човек, филм за вярата и смирението“, сподели впечатлението си след прожекцията Димо Дешев – председател на Постоянната комисия по култура, читалища, вероизповедания и международна дейност, който също бе сред публиката. На прожекцията присъстваха и кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов и заместник-кметът Елина Димитрова.

Информация и снимки: община Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: