Община Плевен стартира разяснителна кампания в училищата за управлението на електрически тротинетки

14.10.2024 17:30

 

Община Плевен поставя началото на разяснителна кампания в училищата за управлението на електрически тротинетки. Целта е децата да получат повече информация за правилата за движение и управление на електрически превозни средства, посочени в общинската Наредба №3 за обществения ред при използване на пътни превозни средства на територията на община Плевен. За началото на кампанията съобщи на днешното оперативно заседание на общинското ръководство началникът на отдел „Инспекторат“ в Общината Николай Георгиев.

„Искаме да обясним на децата къде, кога и как могат да карат електрически тротинетки. Идеята ни е чрез класните ръководители да достигнем до тях и да разясним, че не само те като водачи на тези електрически тротинетки могат да пострадат, но и да наранят пешеходци“, посочи Георгиев.

На специални флаери ще бъдат отпечатани нормативните изисквания към водачите на електрически тротинетки, къде в града могат да бъдат управлявани, какви са ограниченията. Тези листовки ще бъдат раздадени в училищата с цел да достигнат до повече деца на възраст между 12 и 17 години. При интерес от страна на училищните директори ще се организират и срещи с младежите.

От няколко месеца в Плевен се провежда специализираната акция срещу нерегламентираното движение на електрически тротинетки в централната пешеходна част на града, провокирана от многобройните сигнали и жалби на граждани срещу „летящи тротинетки“. Инициативата е съвместна между Общинския инспекторат и служители на МВР от Първо и Второ районно управление чрез общи патрули. В първите дни акцията имаше превантивен характер – с цел за се даде повече гласност къде може да се управляват тези превозни средства и какви са наказателните последствия за нарушителите. През този период бяха проверени и предупредени над 230 лица, предимно тийнейджъри на възраст до 17 години, поставени бяха и предупредителни табели по централната пешеходна зона.

Правилата за индивидуалните електрически превозни средства /ИЕПС/ в община Плевен, регламентирани в действащата общинска Наредба № 3, гласят следното:

– Движението на тротинетки е забранено в Градската градина, по пл. „Възраждане“, пл. „Стефан Стамболов“, ул. „Васил Левски“ – в зоната от пл. „Възраждане“ до пл. „Свобода“, пешеходните алеи в парк „Кайлъка“, на детските и спортните площадки;

– Лица под 14-годишна възраст нямат право да управляват ИЕПС;

– Лица на възраст от 14 до 16 години могат да управляват ИЕПС само по велосипедната инфраструктура, а навършилите 16-годишна възраст могат да управляват ИЕПС само по велосипедната инфраструктура и по уличната мрежа;

– Всички водачи на тротинетки до 18-годишна възраст са длъжни да използват предпазна каска

#тагове:

НАЙ-НОВИ: