Представят филма „Света Петка – кръст в пустинята“ в неделя вечер в Плевен

11.10.2024 15:52

Филмът „Света Петка – кръст в пустинята“ по романа „Петкана“ от Лиляна Хабянович Джурович, ще бъде представен в Плевен тази неделя (13 октомври). Прожекцията е в зала „Катя Попова“, начало – 18.00 часа. Входът е свободен!

Режисьор на филма е Хаджи Александър Джурович. Филмовата продукция е снимана в Йордания, Сърбия и Румъния, като световната й премиера се е състояла през август 2022 г. В главната роля зрителите ще видят актрисата Милена Предич.

Лиляна Хабянович Джурович е сред най-четените сръбски писатели, чиито романи, преведени на 18 езика, се радват на огромен читателски интерес и над 1,5 милиона продадени екземпляра. Романът й „Петкана“ проследява живота на най-обичаната и почитана светица на Православието, Преподобната Параскева света Петка. Жизнеописанието на светицата изцяло следва житието й, написано от свети патриарх Евтимий Търновски. Всеки герой разказва за светицата, а и тя самата говори за себе си. Описан е земният й път от рождението до успението. Особено голямо внимание е отделено на годините й в Йорданската пустиня.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: