Родителите са липсващото звено в работата с експериментиращите с наркотици тийнейджъри

10.10.2024 12:48

На 11 октомври 2024 г. фондация „За един чист живот“ съвместно с Министерството на образованието на Република България стартира Национална кампания „Родителите – липсващото звено в работата с тийнейджъри, които експериментират с наркотици“. Националната кампания на фондация „За един чист живот“ включва поредица   от дискусионно-информационни срещи с Регионалните управления на образованието и Превантивно информационните центрове от цялата страна.

Кампанията „Родителите – липсващото звено в работата с тийнейджъри, които експериментират с наркотици“ се фокусира върху мерките за справяне с предизвикателствата, свързани с употребата на психоактивни вещества сред подрастващите ученици и с възможностите за съвместни действия за промяната на родителските нагласи и стереотипи по отношение на този актуален за обществото ни проблем.

По данни на Националния фокусен център за наркотици и наркомании най-ранната средна възраст на употреба на опиоиди и инхаланти е 14 години. Петнадесет годишните експериментират с канабис, синтетични канабиноиди и халюциногени, а запознаването с кокаина, амфетамините, метамфетамините и екстази започва средно на 16 години. Според Националната пациентска организация, възрастта на първата употреба на наркотици вече е спаднала до 12 – 13 години.

Домакин на първата дискусионно-информационна среща на 11 октомври (петък) 2024 г. от 11.00 до 14.00 ч. в Плевен – Камерна зала „Гена Димитрова“, (ул. „Димитър Константинов“ № 2) са Общински съвет по наркотични вещества – Плевен и РУО – Плевен. В нея ще вземат участие представители на Регионалните управления на образованието и Превантивно информационните центрове по зависимости от Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен.

По време на срещата управителят на фондация „Чист живот“ г-жа Светлана Йорданова ще представи съвременните тенденции и подходи в семейната психотерапия на малолетни и непълнолетни, употребяващи наркотични вещества.

Това информират за Плевен за Плвен от фондация „За един чист живот“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: