На среща в Областта: Обсъдиха варианти за експлоатация на учебния полигон до Брестовец

09.10.2024 16:03

Днес Областният управител на Плевен, Николай Абрашев организира съвместна среща с представители на действащите учебни центрове на територията на Областен отдел „Автомобилна администрация“ – Плевен област.

Повод за същата бе обсъждането на варианти за експлоатация на учебен полигон в землището на село Брестовец за учебно-практически занимания на кандидатите за придобиване на свидетелство за управление на моторни превозни средства.

На нея присъстваха автоинструктори от Плевен, представители на Професионални гимназии, служители от МВР-Плевен, представител на Община Плевен и директорът на Областно пътно управление (ОПУ) в Плевен инж. Йордан Първанов.

В управление на Областния управител на област Плевен се намира поземлен имот, находящ се в землището на село Брестовец, Община Плевен, местност „Найчовец“. Имотът представлява държавна частна собственост, като вида на територията е Земеделска, с установен начин на трайно ползване – за складова база. Площта му възлиза на 31 222 кв. м., и по същество това е авто-полигон за провеждане на учебно – практически занимания на кандидатите за придобиване на свидетелство за управление на моторни превозни средства.

Г-н Абрашев откри срещата и призова присъстващите за ефективното използване по предназначение на полигона. В тази връзка, Областният управител апелира съвместно да бъдат положени необходимите усилия за възстановяването и развитието му. Включително извършване на ремонтни дейности, асфалтиране, електрифициране с цел организиране на поддръжката и целесъобразната му експлоатация в дългосрочен план.

От страна на Областния управител бе заявено, че имотът може да бъде предоставен под наем на сдружение на школите, които да го използват за обучение на курсистите си.

Представителите на ОД на МВР – Плевен, споделиха, че всеки ден са свидетели на ситуации, които са предпоставки за ПТП, дължащи се на липса на адекватни умения за паркиране; неспазване на странични отстояния и несъобразяване с габаритите на моторните превозни средства.

Изразена бе пълна подкрепа спрямо идеята за възстановяването на полигона, който ще е в полза както за инструкторите и за курсистите, но също и за контролните органи и за обществото като цяло.

Споделена бе тревожна информация за чести произшествия с учебни автомобили, които ползват паркингите на големи търговски вериги за първоначално обучение на курсистите си.

Информация и снимки: Пресцентър на Областна администрация Плевен.

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: