Плевен е домакин на Национална информационна среща за повишаване капацитета на специалистите от РЗИ

09.10.2024 18:15

От днес до 11 октомври Плевен е домакин на Национална информационна среща за повишаване капацитета на специалистите от РЗИ в областта на алкохола, тютюнопушенето и храненето. Срещата се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025 г., организатори са Министерството на здравеопазването, Националният център по обществено здраве и анализи и Световната здравна организация.

Форумът в Плевен бе открит от представител на Здравното министерство в лицето на Илия Тасев – директор Дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“. От името на Плевен участниците бяха приветствани с добре дошли от кмета на Общината д-р Валентин Христов и директора на РЗИ – Плевен, д-р Илиян Минчев.

„За мен е чест да Ви приветствам с Добре дошли в Плевен и да Ви пожелая ползотворна работа в рамките на трите дни на форума. Като лекар знам и разбирам значението на здравната превенция и важността на това обществото да бъде информирано навреме за рисковете, които носи нездравословният начин на живот. Тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, нездравословното хранене и ниската физическа активност причиняват сърдечно-съдови заболявания, злокачествени новообразувания и хронични белодробни болести. Практиката показва, че навременна лекарска намеса и редуциране на рисковите фактори водят до намаляване на хората с подобни здравословни проблеми. Пожелавам Ви ползотворна работа и приятен престой в града ни“, обърна се към участниците д-р Валентин Христов.

Приветствие към форума отправи и г-жа Ранти Файокун – представител на Световната здравна организация.

Програмата на срещата в следващите дни, която се провежда в плевенски хотел „Ростов“, включва лекции по различни здравни въпроси в рамките на общата тематика, дискусии и срещи.

Със съдействието на Община Плевен за всичките близо 80 участници във форума – представители на 28-те РЗИ-та в страната, екипи на Министерство на здравеопазването и на Световната здравна организация, Община Плевен организира в рамките на съпътстваща програма посещение на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: