В ,Сърце и Мозък‘ Плевен извършиха животоспасяваща диализа на 11-годишно дете по спешност

09.10.2024 17:46

 

Екип от нефролози, педиатри и анестезиолози извършиха животоспасяваща диализа на 11-годишно дете по спешност. Малката пациентка постъпва в Плевен в изключително тежко общо състояние, с отоци, подпухналост на лицето, с данни за излив в коремната кухина, с артериална хипертония и с много тежки отклонения на всички направени специфични изследвания. Изненада за специалистите са високите стойности на креатинин – 1500, и урея – 74. При рентгенографията, която е направена по спешност, се установява белодробна хиперволемия.

По време на ехографския преглед, доц. д-р Мария Гайдарова, водещ детски нефролог, установява, че момичето е с вродена аномалия на отделителната система, хиподисплазия на бъбреците, която е довела до краен стадий на бъбречна недостатъчност.

Спешно се събира екип от клиниките по педиатрия, диализа и  анестезиолозия и реанимационно лечение. Обсъждат се възможностите и се взима решение за диализа по спешност. Направена е  успешно от екип, в който участват проф. д-р Васил Тодоров, нефролог, доц. д-р Мария Гайдарова, детски нефролог, анестезиолозите – д-р Владислав Генов и д-р Игнат Граматиков, д-р Раделина Иванова и д-р Зорница Цветанова от клиниката по педиатрия, старшата мед. сестра на клиниката по диализа – Нина Иеремиева, и техникът Иван Попов.

„Диализата при детето бе предизвикателство пред всички нас, защото тя е много по-сложна и крие определени рискове, свързани с екстремно високите нива на уреята. Съществуваше реална опасност от дисеквилибриум синдром, което е изключително тежко усложнение“, сподели доц. Гайдарова.

След като детето се стабилизира, ще бъде насочено за бъбречна трансплантация.

 Информация:  ,Сърце и Мозък‘ Плевен

На снимката: д-р Игнат Граматиков,д-р Раделина Иванова, д-р Зорница Цветанова, доц. д-р Мария Гайдарова, проф. д-р Васил Тодоров, Нина Иеремиева и Иван Попов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: