Подсъдим за причинена смърт по непредпазливост в Плевенско не се яви в съда…

08.10.2024 12:06

Днес състав на Плевенски окръжен съд разгледа наказателно дело №972/2023 година, образувано на основание обвинителен акт на Окръжна прокуратура Плевен, срещу М.А.А., роден 2001 година, от село Петърница, обл.Плевен, обвинен в това, че на 15.09.2021 година в землището на село Петърница, при управление на лек автомобил, по непредпазливост причинил смъртта на Н.А.А. от същото село, като избягал от местопроизшествието.

Обвиняемият не притежавал правоспособност да управлява МПС. На посочената дата, в тъмната част на деня, решил да изпробва наскоро закупен от него автомобил, заедно с четирима свои приятели от селото, като обвиняемият шофирал автомобила, а останалите заели предната дясна и задната седалки. Колата била шофирана по земен път, със скорост от 74 км/ч. При навлизане от земния път, на пътното платно перпендикулярно, шофьорът изгубил контрол върху автомобила и той започнал да се преобръща през таван, в продължение на 20 метра. По време на преобръщанията, пострадалият пътник, който бил по средата на задната седалка, без поставен предпазен колан, получил тежка черепно-мозъчна травма и тялото му изпаднало от колата, поради което настъпила смъртта му пред очите на останалите пътници. След като обвиняемият разбрал за смъртта на неговия приятел, избягал и се укривал в продължение на един ден. На следващия ден се явил в полицейското управление на град Долни Дъбник. Обвиняемото лице е с множество нарушение на ЗДвП и е осъждан за тежки умишлени престъпления.

За повдигнатото обвинение се предвижда наказание лишаване от свобода от три до петнадесет години.

В проведеното днес съдебно заседание не се е явил подсъдимият без да е посочил уважителни причини за неявяването си. Поради това, мярката за неотклонение на същия е изменена от „Подписка“ в „Задържане под стража“. Следващото съдебно заседание по делото е насрочено за 19.11.2024 година.

Това информират от съдебната институция.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: