Проф. д-р Бисер Борисов: справянето с демографската криза трябва да е основен приоритет на политиците!

07.10.2024 12:43

Професор д-р Бисер Борисов е специалист по болести на бъбреците (нефрология) и началник на Клиника по нефрология в УМБАЛ „Д-р Георги Странски”. Той е кандидат за народен представител от 15-ти МИР -Плевен от листата на „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“.

Роден съм в София. Родителите ми са агрономи и работиха повече от 30 години в Институт по царевицата, гр. Кнежа, където преминаха част от юношеските ми години.

Завърших медицина в Медицински университет – Плевен и след тригодишна работа като лекар в село Еница, започнах работа в Клиника по нефрология на УМБАЛ „Д-р Георги Странски”, където работя и до момента.

От 1996 година съм преподавател в Медицински университет, Плевен. Имам признати медицински специалности по „Вътрешни болести” и „Нефрология”. Академичното ми развитие започна като „Асистент” и за 28 години извървях пътя до „Професор”. Ръководител съм на Катедра и зам.-декан на Факултет „Медицина” в МУ-Плевен.

Член съм на БСП от 2016 година. В момента съм общински съветник от БСП в ОбС-Плевен, председател на постоянната Комисия по здравеопазване и социални дейности.

Като кандидат за народен представител от 15-ти МИР-Плевен декларирам, че ще работя за подобряването на здравната и социалната политика при избирането ми в 51-то Обикновено народно събрание.

Вижданията ми са, че основни приоритети на българските политици трябва да са насочени към справяне с тежката и задълбочаваща се демографска криза, посредством стимулирането на раждаемостта, чрез еднократни помощи за всяко дете, независимо от доходите на родителите, включително и от родителите студенти в български университети. След години на безплодно говорене, да се намалят реално данъците на семействата с деца под 18-годишна възраст, което като начало да е обвързано с доходите на родителите, закриляйки особено семействата с ниски доходи. Държавна субсидия за млади родители – еднократна и под формата на дългосрочен кредит, обвързана с броя на децата в семейството и образованието на родителите, като средния доход на човек в семейството да не бъде стопиращ критерий.

В политическата Платформа на „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ са залегнали редица ангажименти в тези насоки, включително безплатни лекарства по рецепта за всички деца до 16 г. (обхваща около 1 млн. деца) и за хората над 75 г.; Намаляване на ДДС върху лекарствените продукти и медицинските изделия на 9%. Сериозни са политическите ни намерения за подобрено финансиране в сферата на образованието и науката.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: