Курсантите от 78-и випуск на ВВВУ „Георги Бенковски“ положиха военна клетва /снимки/

04.10.2024 16:09

Новоприетите курсанти от 78-и випуск на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия положиха днес военна клетва. Сред гостите на тържествената церемония бе кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов, заедно с кмета на Община Долна Митрополия Поля Цоновска, представители на Националния военен университет „Васил Левски“, на 16-а авиационна база – Враждебна, военно-родолюбиви организации, родители и близки на курсантите.

Строят бе приет от заместник-началника по административната част и логистиката на военното училище полковник Любомир Манов, след което свещеник Красимир Кръстев от плевенския храм „Света Троица“ отслужи водосвет за здраве и благополучие.

„Денят на полагане на клетва е паметен за всеки един военнослужещ. Това не е само празник, а свещен обет, символизиращ вашата готовност да отдадете сърцето и душата си на нашата Родина България. От днес вие се приобщавате към голямото семейство на военновъздушното училище. Нека бенковският дух да гори в сърцата ви, да дава криле на мечтите ви, да ви води по нелекия път на офицер от военновъздушните сили“, каза в обръщението си към курсантите полк. Манов и им пожела да носят с достойнство униформата, да бъдат непреклонни пред трудностите и всеотдайни в службата си към Родината.

Приветствие бе поднесено и от името на родителите, след което от името на Випуска към присъстващите се обърна и курсант Янислав Асенов. Той благодари на ръководството на военното училище, преподавателите, на семействата, които ги подкрепят. Последва тържествено изричане на военната клетва в един глас от Випуск 2028/2029 г., целуване на бойното знаме и подписване на клетвения лист.

Курсантите от 78-ия випуск на ВВВУ „Георги Бенковски“ са приети в първи курс за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“ по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“. Младежите ще усвояват знания и умения в шест специализации. Единадесет първокурсници спазват семейната традиция да служат в Българската армия. Пет са девойките, избрали да продължат образованието си като усвояват авиационни инженерни специализации.

Информация и снимки: Пресцентър на община Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: