Дарителска кампания набира средства за градеж на храм в плевенското село Тученица

02.10.2024 12:25

Дарителска кампания набира средства за градеж на православен храм в плевенското село Тученица. Инициативата бе представена пред местната управа и съветниците на заседание на Общинския съвет от кмета на населеното място Наталия Тодорова с апел за подкрепа. Намерението на местните хора е новият храм да носи името на Света Параскева. Градежът вече е в ход, но са нужни още средства за завършването. В тази връзка е открита и банкова сметка за дарения.

Към момента в село Тученица няма православен храм. До 80-те години на миналия век за църква местните използват стара сграда, която църковното настоятелство е купило и пригодило за храм. В него е служил отец Александър, но след смъртта му църковната дейност спира. Хората продължават да ползват само камбаната. С годините сградата се руши и става ясно, че тя не може да се ползва вече. Така се стига до нейното събаряне.

С благословението на плевенския митрополит Игнатий се създава църковно настоятелство, което се ангажира с построяването на нов храм в селото. Първата копка е направена през м. май тази година – архитектурният проект е дарение от архитект Тошо Станев, теренът е почистен, открита е и банкова сметка за дарения. В банковата сметка постъпват 16 000 лв. от трите православни храма в Плевен, дарения правят бизнесмени и граждани. За окончателното завършване на храма ще са нужни още около 100 000 лв.

„Към днешна дата почти приключваме грубия строеж, но трябва да съберем още средства, които да преведем на фирмата изпълнител“, информира Наталия Тодорова. Затова тя се обръща към общинските съветници и към всички, които могат да подкрепят боголюбивото дело за изграждане на храм параклис в Тученица.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: