Читалището в село Одърне чества 120 години от основаването си

30.09.2024 8:15

Слънчевият площад в село Одърне, Община Пордим,  бе тесен да събере в съботния ден своите жители и гости от близките села, дошли да съпреживеят честването на 120 години от основаването на НЧ“Иван Вазов-1904“. Читалищните дейци се готвиха месеци наред за тържеството и бяха  помислили за всичко – от фотоизложбата, която бе подредена  в центъра на селото, за да припомни отново за самодейните колективи, донесли известност и множество награди от регионални и национални събори и фестивали, до богатата концертна програма, завършила с полет в небето от гълъби и балони.

Колегите от съседните села поздравиха своите приятели с много песни и танци, а от Община Пордим обещаха, че в най-скоро време започва цялостният ремонт на читалището в размер на 500 хиляди лева.

Мили думи на уважение и признание в Поздравителен адрес за безвъзмездния труд на съвременните възрожденци се чуха от Недялко Йорданов, с чиято пиеса театралният колектив е печелил не една награда.

Грамоти и медали от Съюза на читалищата получиха изявени деятели за активна читалищна дейност и принос в читалищното дело: Венета Христова, библиотекар; Цанко Христов, солист в мъжката вокална група „Камбанен звън“ и скоро отпразнувал 90 години; Момка Великова, която влага цялото си сърце и душа като председател на културното средище и с присъщата си настоятелност и човешко присъствие години наред, въпреки служебните си задължения като медицински работник, изпълнява завета на първооснователите: да се съхрани паметта на времето и да се подхранва  духа на настоящето и българщината.

Читалище „Иван Вазов – 1904“ също бе удостоено с грамота и медал от Съюза на читалищата за своята активна дейност.

Информация и снимки: Христина Комаревска

#тагове:

НАЙ-НОВИ: