Българският Кардиологичен Институт отбелязва Световния ден на сърцето с редица инициативи в цялата страна

28.09.2024 8:09

 

Както всяка година, Българският Кардиологичен Институт ще отбележи 29 септември – Световния ден на сърцето, с редица активности в градовете Плевен, Бургас, Варна, Велико Търново, Ямбол и Шумен.

Клиниката по кардиология в ,Сърце и Мозък‘ Плевен, с ръководител проф. д-р Яна Симова, ще се включи в „Светулки RUN” – благотворително бягане, организирано от Софийски планински клуб в подкрепа на трудноподвижни и незрящи хора. Събраните средства ще бъдат дарени на фондация „Очи на четири лапи“ за обучение на кучета асистенти за хора с увреждания и единственото в България национално читалище за незрящи.

Стартът на 5-километровата дистанция е в 19:00 ч. на 1 октомври 2024 г. в парк „Кайлъка“.

,Сърце и Мозък‘ в Бургас ще отбележи Световния ден с консултации в мобилен здравен пункт от 10:30 до 13:30 ч. на 29 септември, неделя. Жителите и гостите на Бургас ще могат да премерят артериалното си налягане, да направят електрокардиограма преди и след проведена от тях физическа активност. Лекари ще консултират, ще отговарят на въпроси относно профилактиката, промяната в начина на живот и последиците от вредните навици за здравето. Екипът на клиниката по кардиология ще се включи и в националната благотворителна кауза „Светулки RUN” на 1 октомври в морския град.

В СБАЛК Варна на 29 септември е организиран ден на отворените врати и безплатни кардиологични прегледи, след предварително записване на тел.: 052/ 648 020.

В СБАЛК Велико Търново безплатните кардиологични прегледи ще се извършват в неделния ден след предварително записване на тел.: 062/ 632020.

СБАЛК Ямбол също ще отбележи Световния ден на сърцето с безплатни кардиологични консултации от специалист, след предварително записване на тел.: 046/ 662377.

В СБАЛК Шумен 30 септември е определен за ден на отворените врати –  специалистите ще извършват безплатни кардиологични прегледи след предварително записване на тел.: 054/ 801260.

Мотото на Световния ден на сърцето през 2024 г. е „Действай със сърце“ – призив, изразен в петиция, която насочва политическото и общественото внимание към подобряване на достъпа до превенция, диагностика и лечение на сърдечносъдовите заболявания. Вече 15 години Българският Кардиологичен Институт води битка с безспорния „убиец номер 1“ – сърдечносъдовите заболявания. В изградената структура от модерни болнични комплекси, специализирани кардиологични болници и медицински центрове, пациентите имат достъп 24/7 до високотехнологично лечение на остър миокарден инфаркт /ОМИ/, центрове за ендо-васкуларна терапия на периферно-съдова артериална болест, както и два центъра за лечение на остър инсулт с тромболиза и механична тромбектомия. Лекари от различни специалности – кардиолози, кардиохирурзи, съдови хирурзи, невролози и неврохирурзи, работят в тясна колаборация, за да предложат най-добрата медицинска грижа. Екипите регулярно провеждат изнесени прегледи в малките населени места.

Информация и снимки: ,Сърце и Мозък‘ Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: