150 години от построяването на църквата „Свети Архангел Михаил“ в Трънчовица честват на 28 септември

26.09.2024 11:23

На 28 септември /събота/ Трънчовица, село с уникална история и традиции, ще чества голям юбилей – 150 години от построяването на църквата „Свети Архангел Михаил“. Това съобщи Милан Драганов, кмет на село Трънчовица.

Църквата „Свети Архангел Михаил“ е завършена през 1874г.  по инициатива на италианския отец Валенте. Село Трънчовица е от първите села, приели католицизма в България през XVI – XVII век.

В селото дълги години живее и никополският епископ Филип Станиславов,  който в началото на XVII създава в Трънчовица  второто, след Чипровци, светско училище в България.

Някои историци твърдят, че именно тук Филип Станиславов написва   първата печатна книга на новобългарски език -„Абагар“, отпечатана в Рим през 1651г.

Юбилейният празник  ще започне в 16.30ч. с празнична света литургия, отслужена от Монсеньор Епископ Каваленов, а с него ще съслужат енорийският свещеник на Трънчовица отец Винченцо Ди Клерико и свещеници от епархията.

Сред гостите и участниците в юбилейния празник ще бъдат Монсеньор Епископ Каваленов, отец Енцо, Областния управител на област Плевен , Председателят на Об С-Левски, кметът на Община Левски и кметове на кметства, народни представители и др.

Празникът в  родно място на незабравимия Григор Вачков ще продължи на площада в селото с богата празнична програма.

Информация и снимки: Пресцентър на община Левски

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: