Последен модел скенер за остеопороза заработи в ,Сърце и Мозък’ Плевен

26.09.2024 10:43

Дни на безплатни профилактични изследвания обявяват от лечебното заведение

Най-модерният и точен скенер за остеопороза вече работи в ,Сърце и Мозък’ Плевен. DEXA скенерът (Двойно енергийна рентгенова абсорбциометрия) е най-точният метод за измерване на костна плътност и диагностициране на остеопороза. Той използва минимално рентгеново облъчване, за да предостави прецизни данни за състоянието на костната система. Измерва се костната плътност на гръбначния стълб и тазобедрената става. Колкото по-плътна е една кост, толкова по-малко рентгенови лъчи преминават през нея. С помощта на това изследване може да се установи загуба на костна плътност дори по-малка от 2%.

Според проф. д-р Николай Николов, началник на клиниката по ревматология в ,Сърце и Мозък’, изследването на остеопорозата е задължително при жени в ранна менопауза. Световно проучване, в което са участвали и специалисти от България, установява при 90% от жените в ранна менопауза имат много ниски нива на Витамин Д в организма, което води до „болестта на гърбавата кралица“, както наричат остеопорозата. Без ранно откриване и диагностициране може да се стигне до фрактура на шийката на тазобедрената става. При 40% това усложнение е с фатален край.

„В зависимост от основната причина се различават два типа остеопороза – първична (постменопаузална), която е резултат от възрастово-обусловени причини, и вторична, която е причинена от друго заболяване или прием на лекарства. При вече установена остеопороза е задължително да се проведе своевременно лечение, което продължава през целия живот и не бива да бъде прекъсвано. Ефектът от лечението се контролира периодично от лекуващия лекар с назначаване на контролни остеоденситометрии.

В ,Сърце и Мозък’ Плевен ревматолози, ендокринолози, гинеколози, ортопеди и специалисти по образна диагностика работят съвместно в борбата с остеопорозата“, категоричен е проф. Николов. Най-важното, според него, е пациентите да осъзнаят необходимостта от ранно откриване на заболяването и предотвратяване на последствията.

Специалистите обявяват дни за безплатна профилактика на остеопорозата до края на годината. Въз основа на резултата, ще се бъде извършвана консултация с ревматолог. Първата дата е 18 октомври, когато ще се извършват безплатни рентгенови изследвания с DEXA скенера за измерване на костна плътност и диагностициране на остеопороза. Втората дата е 22 ноември, а през последния месец на годината безплатните изследвания ще се извършват на 13 декември. Необходимо е предварително записване на тел.: 064 678 400.

Информация и снимки: ,Сърце и Мозък’ Плевен

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: