Битката при Страцин от 1944 г. пресъздават край плевенското село Брестовец

25.09.2024 12:21

Битката при Страцин от 1944 г. ще бъде пресъздадена на 29 септември, неделя, край плевенското село Брестовец. Възстановката е по случай 80 години от боевете при Страцин, организатори са Клуб за военноисторически реконструкции „Братя по оръжие“, съвместно с Национален военен университет (НВУ) „В. Левски“ – Велико Търново, с финансовата подкрепа на Министерство на отбраната и Община Плевен. Началото на събитието в неделя е в 12.00 часа.

В представянето на историческия епизод ще участват 80 от членовете на клуба с точни копия на униформи на двете воюващи армии и оригинални снаряжения, курсанти от НВУ „Васил Левски“, от Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“. Участват и реконструктори от Национално дружество „Традиция“. Събитието е и с международно присъствие – 10 реконструктори от клуб „Deutschefreikorps”, Република Румъния, информира д-р Дочо Николов, представител на организаторите.

Събитието ще започне с демонстрации на колекционерска бойна техника от периода и копия на оригинални снаряжения и униформи. Публиката ще има възможност да види камион „Мерцедес – Бенц“ от 1942 г., разузнавателен автомобил „Фолксваген – Кюбелваген“ от 1942 г., „Феномен – Гранит“ от 1936 г. и немски мотоциклети с кош от моделите „Цюндап“ КС 650 и БМВ 75, оригинално противотанково немско оръдие ПАК 40, действаща реплика на полево оръдие ПАК 36, както и реплика на минохвъргачка Granatwerfer 34 и др.

На възстановката са поканени ветерани от войните, ученици от Плевен и региона, с цел повишаване на военно-патриотичното възпитание сред младежта и правдиво показване на героизма и бойните успехи на българските воини и Българската армия.

Битката за Страцинската укрепена позиция е част от Страцино-Кумановската операция на 1-ва Българска армия (БА). Проведена е от 8 октомври до 14 ноември 1944 г., успоредно с Нишката и Брегалнишко-струмишката настъпателни операции на 2-ра и 4-та армии. Операцията се провежда с цел пресичане пътя за отстъпление на Група немски армии „Егея“ от Гърция към Централна Европа, както и овладяване на Скопие. Българските войски започват настъпление по всички фронтове на 8 октомври и още същия ден влизат в Крива паланка. Последователно се водят боеве за хребета Стражин (18 октомври) и се заемат позиции за атака към ридовете и хълмовете около село Страцин, чиято естествена непристъпност е допълнена от ешелонирана немска отбрана с няколко реда окопи, бетонни укрепени точки и бункери, защитени от минни заграждения и прегради от бодлива тел. Страцинската позиция е част от ешелонираната в дълбочина немска отбрана в направление Бояново и Куманово-Скопие.

         На 22.10.1944 г. започва щурмът на самите позиции.

         След като българското главно командване осъзнава, че фронтален щурм срещу добре укрепения противник е невъзможен, заповядва атака в две направления, насочени срещу немските флангове, което се оказва правилно решение и немците постепенно губят позиция след позиция, което води до пробив и срив на отбраната им. В жестоките тридневни боеве 1-ва армия отвоюва Страцинската позиция с цената на много жертви и успява да деблокира обкръжените си бойни другари от 1-ви пехотен Софийски полк. За германците настъпват критични моменти и е взето решение за всеобщо отстъпление. На 13.11.1944 г. първите наши части влизат в Скопие.

         В Страцинската битка от участват 1-ва и 2-ра пехотни дивизии, 11-а конна дивизия, парашутната дружина и части от Бронираната бригада. Противостоящите немски сили се състоят от части от 22-ра пехотна дивизия, 117-а егерска, 967-а крепостна бригада на Вермахта, 11-а полева дивизия на Луфтвафе и елементи от 21-ва СС дивизия „Скендербег“.

          

#тагове:

НАЙ-НОВИ: