Плевен чества тържествено Деня на Независимостта – снимки

22.09.2024 11:59

Денят на Независимостта – 22 септември, беше отбелязан днес в Плевен пред паметната плоча срещу входа на ДКТ „Иван Радоев” на площад „Стефан Стамболов“. Събитието уважиха народните представители Пламен Тачев, Валери Лачовски и Богдан Богданов, областният управител Николай Абрашев, председателят на Общински съвет – Плевен доц. д-р Иван Малкодански, кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов и неговите заместници, общински съветници, ученици и преподаватели от НУ „Христо Ботев“, представители на граждански организации, множество плевенчани.

„На този ден, преди 116 години, българският народ си възвръща достойнството и самочувствието, а страната ни става равнопоставена на останалите европейски държави.

Пътят към тази общо национална цел е начертан от непримиримия дух на поколения смели българи, от кръвта на стотици хиляди признати и непознати герои.

Българският народ плаща прескъпо своите исторически уроци, но никога не предава своята национална кауза. Свобода, съединението, независимостта – това са измеренията на най-голямата ни национална ценност и повод за национална гордост.“, каза в словото си кметът д-р Валентин Христов.

„Денят на Съединението не е просто дата от нашата славна история. Той е повод за заслужена почит и поклон пред паметта и делото на всички достойни българи, посветили живота си на най-висшата кауза, наречена свободна и независима България.“, каза още кметът на община Плевен д-р Валентин Христов.

Честването продължи с концерт на Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков. В празничния ден от 19.00 часа на пл. „Възраждане“ концерт ще изнесат Фолклорен танцов ансамбъл „Дъга“. Плевенчани и гости на града ще могат да гледат и огнения спектакъл „Магале теа“, който започва в 19.30 часа.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: