Заслужено! Името на д-р Ангел Монов ще носи Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД

11.09.2024 9:24

Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД- Плевен беше официално преименувана на Клиника по нефрология  „Д-р Ангел Монов“ на 10 септември. Инициативата идва от екипа на клиниката, който единодушно реши да отдаде почит на своя уважаван и дългогодишен началник  д-р Ангел Монов, който почина през 2008 г. Сред мотивите на инициаторите за добавяне  името на  д-р Ангел Монов към името на Клиниката е честването през ноември на 50-годишния юбилей от началото на хемодиализното  лечение в гр. Плевен, което е делото на живота на д-р Ангел Монов и е ръководено от него през първите 20 години. По този начин да бъде почетен и приносът му  в лечението и грижа за  здравето на хиляди българи.

Д-р Ангел Монов е посветил много години от живота си на медицината и нефрологията, като се фокусира върху грижата за пациенти с бъбречна недостатъчност. През 1990 г. е хабилитиран като доцент и ръководител на Клиниката по нефрология. Под негово ръководство Клиниката  израсна в един от водещите центрове за лечение на бъбречни заболявания в региона. През  1993 г. става  ръководител на Катедра по гастрохематология и нефрология и активно участва  в преподавателската дейност на Медицинския университет. Съавтор на четири монографии по нефрология и хемодиализа. През 2008 година  доц. д-р Ангел Монов е  удостоен  и със званието „Почетен гражданин на Плевен“.

Преименуването на клиниката беше отбелязано със специално събитие, на което присъстваха дъщерите  на  д-р Ангел Монов – Мария Монова и д-р Петя Попова, един от неговите внуци д-р  Ангел Попов, част от ръководството на болницата,  колеги и приятели на Клиниката по нефрология, студенти.

„Д-р   Монов е бил не само изключителен лекар, но и учител на много специалисти. Неговият новаторски дух и отдаденост на пациентите са оставили  незаличима следа в нашата клиника и в областта на нефрологията като цяло. Преименуването на клиниката в негова чест е малък знак на благодарност към всичко, което той  е направил  за поколенията“, каза в приветствие проф. д-р Бисер Борисов, настоящ началник на Клиниката по нефрология.

Благодарности от името на семейството бяха изказани от Мария Монова:

„Моля да приемете от името на цялото семейство на доц. д-р Ангел Монов нашата сърдечна благодарност за направеното от Вас предложение Клиниката по нефрология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски”- гр. Плевен да носи името на нашия баща, който посвети целия си потенциал в името на здравето и живота на хората.

Дълбоко признателни сме и на Ръководството на УМБАЛ „Д-р Георги Странски”, че е приело Вашето предложение да наименува клиниката на негово име и то в годината, в която се навършват 50 години от началото на медицинското образование и наука в Плевен.  Уважаеми проф. Борисов, Вие направихте това, което ние в семейството не можахме да направим – да продължим фамилията и да оставим името му за бъдещите поколения!  Времето неумолимо заличава много следи, но докато клиниката носи името му, всички ще си спомнят за д-р Ангел Монов с добро!“

Беше отслужен водосвет за здраве и благоденствие на екипа и пациентите на Клиника по нефрология „Д-р Ангел Монов“. Събитието завърши със спомени и лични разкази от близките, в памет на д-р Монов.

Това информират от Пресцентър на УМБАЛ „Д-р Георги Странски”- гр. Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: