Седмица за профилактика на рака на дебелото черво обявяват в ,Сърце и Мозък’

10.09.2024 14:21

Специалисти от клиниката по гастроентерология в ,Сърце и Мозък’ организират седмица за профилактика на рака на дебелото черво. От 24 до 27 септември включително, гастроентеролози, под ръководството на д-р Горан Сарафилоски ще консултират безплатно пациенти с оплаквания за проблеми на стомашно-чревния тракт. Необходимо е предварително да се запишете на тел.: 064 678 400, съобщават от здравното заведение.

Ракът на дебелото черво засяга 28 на 100 000 души население в България. При жените той заема второ място след рака на гърдата, а при мъжете е на трето място след рака на белия дроб и на простатата. „Новооткритите случаи са главно в напреднал стадий. Правилната профилактика може да помогне на една част от хората да не се срещнат изобщо с рака чрез излекуване на предраковите заболявания, а на друга част заболяването да се открие и лекува в ранен стадиѝ“, смята д-р Сарафилоски.

Колоноскопията е златен стандарт и предпочитан метод, поради цялостна визуализация на дебелото черво, откриване и отстраняване на полипи, диагностициране на карциноми. Препоръчва се извършване на колоноскопия над 45-50-годишна възраст при липса на оплаквания. А при по-ранна възраст при наличие на симптоми като подуване на корема, неясна болка, нарушен ритъм на дефекация и кръв във фекалните материи. При лицата с фамилна обремененост е препоръчително извършването на колоноскопия през 3-5 години. Открит навреме, ракът на дебелото черво се излекува успешно в 90 на сто от случаите.

Високотехнологичните болнични комплекси ,Сърце и Мозък’ в Плевен и Бургас периодично организират дни за профилактични прегледи и превенция на онкологичните заболявания. При откриване на рак на дебелото черво, пациентите имат възможността за бъдат лекувани, съгласно най-високите стандарти за лечение на това заболяване“, категоричен е д-р Сарафилоски.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: