Доц. д-р Наталия Чилингирова: В борбата с онкологичните заболявания пациентът е това, което обединява всички екипи

10.09.2024 8:22

Медицинската онкология се развива с много бързи темпове. Тя прилага резултатите от съвременните клинични и научни постижения и позволява въвеждането на иновативни терапевтични подходи, носещи значително предимство в борбата с онкологичните заболявания. В ерата на прецизната медицина, диагностиката и лечението на злокачествените заболявания се определят на база индивидуалните характеристики на отделния пациент.

Доц. Д-р Наталия Чилингирова, дм, е началник на клиниката по медицинска онкология и ръководител на онкологичния център в ,Сърце и Мозък’ Плевен. Завършва медицина в МУ – София, като провежда част от следването си в университетската болница в Цюрих, Швейцария, и работи като стажант лекар. Тя е доброволец в клиниките по медицинска онкология към СБАЛО – София, и КОЦ – Ст. Загора. Специализира в СБАЛО – София, и в университетска клиника във Виена (Австрия). Завършва редица обучения в реномирани световни научни центрове като MSKCC (Memorial Sloan Kettering Cancer Center) в Ню Йорк. Член е на ESMO, ASCO, Образователна академия по онкология и други. От 2011 г. е в управителния съвет на клуб „Млад онколог“. Преподава онкология на български и чуждестранни студенти по медицина. Член е на научната лаборатория по прецизна медицина и генетика към Центъра по компетентност на МУ – Плевен. Автор е на над 45 научни труда в български и международни сборници и списания. Редактор и съавтор на първия в България учебник по онкология за студенти и лекари.

 

– Доц. Чилингирова, кое е нещото, което Ви мотивира, имайки предвид тежестта на професията и специалността Ви?

– Фокусът върху пациента е нашият основен двигател в борбата с онкологичните заболявания. Нашата цел е персонален подход към всеки и възможност пациентът да коментира подробно всички аспекти на заболяването си с нас – специалистите в онкологичния център на ,Сърце и Мозък’. Да чуеш диагнозата „рак“ е като да влезеш в друг свят – пълен с нова терминология и непосилни решения. Ето защо ние, лекарите, сме обединени около една много специална мисия: да спрем развитието на рака и да предоставим на пациентите си добро качество на живот. Целта е освен да премахнем бариерите в комуникацията лекар-пациент, да насърчим пациента да вярва на лекаря, да задава въпроси, за да е информиран и да взема решения. Доверието се изгражда, когато ние като специалисти, имаме смелостта да кажем всичко, което е от значение при индивидуалния терапевтичен подход и поемем отговорност за действията си. Ние държим на прозрачността и знаем, че откритата и честна комуникация е от решаващо значение за терапевтичния успех.

Как постигате комплексност в грижата за пациентите с онкологични заболявания?

В медицината, и особено в онкологията, комплексността на лечението е от ключово значение. В онкологичния център на ,Сърце и Мозък’ подхождаме към всичко, което правим, като един организъм. Прилагаме съвременни и доказани технологии – работим в синхрон и съвместно с всички клиники и отделения, за да предоставим най-добрата здравна грижа и съпричастност на пациентите. В отделението по лъчелечение, според индикациите, пациентите могат да бъдат лекувани с уникален по рода си Гама нож, а минимално инвазивните оперативни интервенции с робот да Винчи са част от рутинната практика. Тъй като днес ракът се определя и като заболяване на генома, прецизната диагностика – базирана на редица специфични генетични изследвания – е крайъгълен камък за успешното лечение. Затова ние инвестираме във високо специализирана, сертифицирана по най-високите съвременни стандарти и единствена по рода си генетична лаборатория. В центъра ни за клинични проучвания пациентите получават така необходимия бърз достъп до актуалните иновативни медикаментозни лечения, както и до най-новите клинични проучвания в онкологията.

Онкологичният център в ,Сърце и Мозък’ Плевен е първият в България член на OECI (Organisation of European Cancer Institutes), следователно комплексната грижа и достъпът до иновации във всеки един етап от диагнозата, лечението и проследяването ни утвърдиха като център за високоспециализирана и съвременна грижа.

Какво е мястото на иновативността?

– Иновативността е в предизвикателството – да учим постоянно и да бъдем все по-добри. Ние създаваме и смело прилагаме ново мислене, което се оценява от пациентите и колегите в страната и Европа. Прегръщаме откритията и нововъведенията, знаейки, че изследването на неизвестното е най-добрият начин да стимулираме напредъка в лечението и грижите за онкологично болните. Привличаме, развиваме и задържаме специалисти, които притежават любопитството, страстта и стремежа да учат непрекъснато и да си поставят предизвикателства, в търсене на по-добър подход за по-добри резултати за пациентите ни. Нашите онколози участват в редица международни форуми, както и в международни научни и клинични проекти. Те си сътрудничат с колеги от цял свят и на практика въвеждат революционни открития, дори и в нашето разбиране за рака като заболяване. А това подобрява възможностите за превенция, диагноза и лечение.

Макар че онкологичният център е сред най-младите в страната, само за последните две години той успя да се утвърди като един от водещите и вече има своето международно признание.

Текст и снимки: ,Сърце и Мозък’ Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: