Днес откриват тържествено Участък Пожарна безопасност и защита на населението – Сторгозия

10.09.2024 7:54

Днес, 10 септември, от 11:00 часа с тържествена церемония ще бъде открит Участък Пожарна безопасност и защита на населението – Сторгозия. Участъкът е в състава на Районна служба ПБЗН – Плевен при Регионална дирекция ПБЗН – Плевен.

Идеята за създаването на У ПБЗН – Сторгозия възниква през 2018 година след направен анализ на произшествията през изминал 10 годишен период. Работата по реализацията на проекта е започнала през 2019 година и е приключила през 2024 година. Извършен е цялостен ремонт на съществуваща сграда и района пред участъка. Изградени са нови: трафопост, подземни кабелни канали и връзки и водопроводно отклонение за осигуряване на нужния дебит вода.
Районът на действие на Участък ПБЗН – Сторгозия, е с площ около 400 кв. км. и с население около 56 000 души. В охранявания район попада жилищен квартал „Сторгозия”, който е най-големият квартал в град Плевен, Община Долни Дъбник със седем населени места и четири населени места към Община Плевен. През територията на обслужвания район преминават: първокласен път София – Русе/Варна; второкласен път Видин – Русе/Варна; железопътна линия София – Русе/Варна. През землищата на Общините Плевен и Долни Дъбник преминават магистрални газопроводи.
Причините за създаването на УПБЗН-Сторгозия са:
1. Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен (РСПБЗН-Плевен) се намира на ул. „Св.Св. Кирил и Методий“ № 31, като попада в източната част на града. За достигане с пожарен автомобил (ПА) при нормални пътни условия до обектите в западната част са нужни около 5 – 6 минути, но при натоварен трафик това време нараства с между 5 и 10 минути. Проблема с пътния трафик става все по сериозен през последните години. Това е и основната причина за обособяването на Участък „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Сторгозия (УПБЗН-Сторгозия), в западната част на гр. Плевен.
2. Изграждането на нови обекти и наличието на такива от особена важност, и с повишен риск в западната част на град Плевен. В западната част на град Плевен се намират: ж.к. „Сторгозия“  с население около 35000 души, 5 бензиностанции, 4 представителства и сервизни бази на вносители на автомобили, Петролна база, Електрическа подстанция и множество търговски, производствени и логистични обекти. В тази част усилено върви проектиране и изграждане на нови обекти. Тук е и голям ЖП район Плевен – Запад.
3. Третата причина за обособяване на УПБЗН – Сторгозия в западната част на град Плевен е по-бързото придвижване на пожарните автомобили до град Долни Дъбник и населените места от община Долни Дъбник и община Плевен. В този район се намират основните обекти с рисков потенциал в областта и се осигурява по-бързо придвижване до международния  път Е-83 (София – Русе). Пътят е натоварен и там стават голяма част от тежките пътно транспортни произшествия със загинали и пострадали, както и инциденти с опасни товари. В момента до международния път в посока град Русе се достига сравнително бързо, но за достигане на местопроизшествия в посока град София е необходимо преминаване през централната част на Плевен, което води до забавяне.
Реализацията на Участък ПБЗН-Сторгозия е плод на общите усилия на много служители на МВР, кметовете и общинските ръководства на Общините Плевен и Долни Дъбник, Областни управители на област Плевен, представители на институции и граждани.  Проекта за преустройство на съществуващата сграда на участъка е дарен от архитект Красимир Попов.
Ръководството на РДПБЗН – Плевен изказва благодарност на всички участвали и допринесли за реализирането на Участък ПБЗН-Сторгозия !
Тържественото събитие е част от провеждането на седмицата на пожарната безопасност от 9 септември до 13 септември 2024 година и отбелязването на професионален празник на служителите от ГДПБЗН – „14-ти септември“.
Директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Станислав Атанасов използва случая да пожелае на всички служители и техните семейства здраве, щастие, силен дух и мотивация за постигате всички  цели!

Информация: МВР Плевен, снимка: архив Плевен за Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: