С тържествен ритуал Плевен посрещна днес Деня на Съединението – снимки

06.09.2024 12:21

С тържествен ритуал Плевен посрещна днес Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия – 6 септември. По традиция празникът бе честван пред паметника на Четвърти пехотен полк в Градската градина.

Събитието уважиха областният управител Николай Абрашев, председателят на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански, кметът на община Плевен д-р Валентин Христов и неговите заместници, общински съветници, ученици и учители от НУ „Христо Ботев“, целият отбор на футболния „Спартак“, множество граждани. Народни представители от региона липсваха…

Тържественият ритуал започна в 11.00 часа с участието на военнослужещи от Плевенския гарнизон. В памет на загиналите в Сръбско-българската война от 1885 г. бе отслужена панихида от плевенски свещеници. Слово произнесе кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов.

„Изминаха 139 години от паметния 6 септември 1885 година, когато бе провъзгласено Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На този ден победи една велика българска кауза – каузата на единство, национално достойнство и историческа справедливост. На този ден един малък народ, току-що познал свободата след вековно робство, показа на Европа и света, че е готов да брани интересите на родината си и да се бори за обединена България“, каза в словото си кметът на община Плевен д-р Валентин Христов.

С минута мълчание бе почетена паметта на загиналите за Съединението на България, а в знак на признателност към делото им пред паметника бяха поднесени венци и цветя.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: