Партиите не се споразумяха за състава на РИК-Плевен

01.09.2024 16:35

Днес областният управител Николай Абрашев проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции в 50-тото Народно събрание за състава на Районна избирателна комисия (РИК) в 15-ти изборен район – Плевен, за произвеждане на изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г.

Общият брой на членовете на РИК, включително председател, до четирима, но не по-малко от двама заместник-председатели и секретар, се определя според броя на мандатите за народни представители за съответния изборен район, и съгласно това изискване, съставът на РИК–Плевен е от 13 (тринадесет) членове. При назначаването на членовете на РИК, включително председател, до четирима, но не по-малко от двама заместник-председатели и секретар, се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции  в 50-то Народно събрание, съобразно броя на народните представители от всяка парламентарна група, като се използва методът на най-големия остатък, но не по-малко от един член от всяка парламентарно представена партия или коалиция.

В тази връзка е определен съставът на РИК- Плевен при брой членове 13, а именно: за коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 4 членове; за коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ – 3 членове; за партия „Възраждане“ – 3 членове; за партия „ДПС” – 1 член; за коалиция „БСП за България” – 1 член; за партия „Има такъв народ“ – 1 член.

На консултациите присъстваха представители на всички парламентарно представени партии и коалиции.

Съгласно тези параметри, представителите на политическите сили в днешните консултации постигнаха съгласие за председател, като взеха решение и в състава на РИК – Плевен да са четирима. За секретарското място бяха предложени три лица.

За резултатите от проведените консултации се състави протокол. От страна на  Областния управител ще бъде изпратено уведомително писмо до ЦИК, с всички постъпили предложения и документи на всяка партия и коалиция, че не е постигнато съгласие по всички въпроси, относно състава и ръководството на РИК – Плевен. Въпросът за определяне на последното място за зам. – председател и секретар ще бъде решен от ЦИК.

Вследствие на това решение ще се конкретизират имената на зам.-председателите и секретаря.

Това информират от Пресцентър на Областна администрация Плевен.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: