Специалисти по нефрология от ,Сърце и Мозък’ ще консултират пациенти по Здравната каса

29.08.2024 17:07

От 2 септември проф. д-р Васил Тодоров, д-р Емилия Христова, д-р Гергана Тодорова и д-р Стефан Кючуков ще преглеждат пациенти и с направления по здравна каса. Приемът ще бъде по график от понеделник до четвъртък след 14 часа. Необходимо е предварително записване на тел.: 064/678 400.

„Отделението по хемодиализа на ,Сърце и Мозък‘ е единственото в Плевен, в което на всеки диализен пост се извършва и хемодиафилтрация. За целта екипът разполага с високотехнологична апаратура – 10 хемодиализни апарата, оборудвани с High flux диализатори“, категоричен е проф. д-р Васил Тодоров, началник на отделението.

Хемодиафилтрацията е по-физиологична, осъществява добро коригиране на хомеостазните отклонения при бъбречна недостатъчност – позволява извличането на по-големи количества течност, без да води до срив на хемодинамиката. Има и други специфични предимства, касаещи анемията, отклоненията на калциево-фосфатния метаболизъм, електролитните отклонения и др.

Екипът включва специалисти по вътрешни болести и нефрология, медицински сестри и технолози с дългогодишен опит в сферата на хемодиализното лечение. Професор Тодоров е един от водещите нефролози у нас, с повече от четиридесетгодишен опит. Той е един от пионерите в прилагането на хемодиализата, перитонеалната диализа, хемофилтрацията и аферезата в България. На разположение на всеки пациент е и специалист психолог, както и ежедневен транспорт.

„Честотата на хроничното бъбречно заболяване в общата популация е повече от 10%, но този показател нараства с увеличаване на възрастта и е много по-висок при някои заболявания като захарен диабет и хипертонична болест.  В България повече от 700 души ежегодно започват диализно лечение поради хронична бъбречна недостатъчност“, посочва проф. Васил Тодоров. Ранното откриване на бъбречно увреждане е изключително важно, защото дава възможност за навременно лечение, с което може да се избегне или отложи с години започване на диализно лечение. Особено важно е общопрактикуващите лекари и лекарите специалисти в доболничната помощ да провеждат необходимите изследвания и при най-малките отклонения и подозрение за бъбречна болест да насочват своите пациенти за консултация с нефролог.

Информация: ,Сърце и Мозък‘

На снимката: Екипът на проф. д-р Васил Тодоров, началник на отделението по хемодиализа

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: