Общински съвет – Плевен заседава днес по предварителен дневен ред от 48 точки

29.08.2024 7:12

Общински съвет – Плевен, се събира за редовното си месечно заседание днес, четвъртък, 29 август, от 09.00 ч. в Конферентната зала на Община Плевен в сграда „Гена Димитрова”. Предварителният дневен ред на съветниците включва 48 точки, последните 3 от тях са питания от общински съветници. Заседанието на местния парламент ще се излъчва в реално време на интернет страницата на Общинския съвет: https://obs.pleven.bg/.

Първа точка в дневния ред е предложение за приемане на промени в общинската Наредба № 7 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество. Съгласно Закона за нормативните актове по проекта е спазен едномесечен законов срок за становища и мнения от заинтересовани страни и граждани. Предложените изменения и допълнения могат да бъдат обобщени в няколко точки: 1. Премахват се изисквания към физическите и юридически лица, които участват в процедури по наредбата, за представяне на хартиен носител на удостоверяващи документи, които могат да бъдат получени от администрацията по служебен път. По този начин текстовете на наредбата се синхронизират и с разпоредбите в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност; 2 Регламентира се ясно процедурата за дарения от физически и юридически лица към Общината, каквато детайлна уредба липсва до този момент; 3. Променят се условията и срока за сключване на окончателните договори за прехвърляне на собственост по реда на Закона за устройството на територията; 4. Актуализират се изискванията за публично оповестяване на провежданите от администрацията търгове и конкурси; 5. Поради неудачната и създаваща проблеми на гражданите нормативна уредба към настоящия момент, се предлага редакция на процедурите по възстановяване и задържане на внесените депозити за участие в публичните търгове, провеждани от общинската администрация и общинските предприятия.

Заседанието на Общинския съвет ще продължи с обсъждане на предложение за междуобщинско сътрудничество и включване на Община Плевен в организираната от Община Левски система за събиране на опасни отпадъци в мобилни събирателни пунктове. При реализирането на проект „Проучване и разработване на пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни битови отпадъци от домакинства“ по Българо-Швейцарската програма за сътрудничество, в град Левски е изграден Център за събиране и временно съхранение на опасни отпадъци от домакинства. По проекта са предоставени специализирани мобилни пунктове за събиране от населените места на община Левски и включените в проекта общини Никопол, Белене и Пордим. Община Левски е получила необходимите разрешителни документи по Закона за управление на отпадъците (ЗУО) и извършва услугата и на територията на други общини.

Този месец пред съветниците ще бъде представена и информация за изпълнението на бюджета на Община Плевен, сметките за средства от Европейския съюз и основните показатели към 30.06.2024 г. Ще бъдат обсъдени и промени в Разчета за капиталови разходи на Общината за текущата финансова година.

Заседанието ще продължи с дебат относно създаването на Временна комисия за извършване на проверка за управлението и поддържането на спортните имоти – общинска собственост на територията на общината, обсъждане на точка за осветяване на емблематична сграда в Плевен по повод Световния ден на сърцето – 29 септември. В предварителния дневен ред под номер 11 е предложение и за даване на съгласие за актуализиране на инвестиционната програма на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД и преразглеждане на инвестиционни намерения.

Точки 12 и 13 касаят пътната инфраструктура на Плевен и региона – предлага се иницииране на договореност между Община Плевен и Агенция „Пътна инфраструктура“ във връзка с реконструкцията на републиканския път Плевен-Ловеч, и второто предложение в тази връзка е за изготвяне на Генерален план за организация на движението на гр. Плевен. Вносители на двете точки са общински съветници и постоянни комисии в Общинския съвет.

Дневният ред на сесията включва още: Предоставяне безвъзмездно за управление на Национална агенция за приходите за нуждите на Териториалната й дирекция в Плевен, недвижим нежилищен имот – публична общинска собственост, находящ се на ул. „Стара планина“ № 6; Предложение за отдаване под наем без търг или конкурс на Сдружение „Спортен клуб по плуване – Аквазард“ на недвижим нежилищен имот – частна общинска собственост, представляващ „Спортна сграда, база“ на ул. „Иван Вазов“ № 46; Предложение за включване на имоти – частна общинска собственост в Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в Община Плевен през 2024 г. в раздел ІІІ, точка А „Имоти, които Община Плевен има намерение да предостави под наем“; Предложение за отдаване под наем на част от имот – публична общинска собственост в залата на Ученическа спортна школа, гр. Плевен; Предложение за продажба чрез публичен търг на недвижим имот – частна общинска собственост, находящ се в гр. Плевен, жк „Кайлъка“; Предложения относно одобряване на проекти за частични изменения на Общия устройствен план на Плевен; и др.

Всички предложения, включени в предварителния дневен ред за заседанието на Общински съвет – Плевен на 29 август, са публикувани на интернет страницата на институцията, раздел „Заседания“/„Заседания на Общински съвет – https://obs.pleven.bg/bg/materiali-za-zasedanie-na-obshtinski-savet-pleven-na-29082024-g

 

ОбС – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: