Областният управител и работодателски организации търсят решение за освободените служители от „ЛЕОНИ България“ ЕООД

29.08.2024 16:57

На 29 август 2024г. в зала „Плевен“ в Областна администрация – Плевен се проведе заседание на Областната работна група към комисията по заетост към Областния съвет за развитие на област Плевен. Срещата е във връзка с предвиждани масови уволнения на служители по чл.24, ал.1 от Закона за насърчаване на заетостта в „ЛЕОНИ България“ ЕООД.

На срещата присъстваха Областния управител на област Плевен Николай Абрашев, представители на „ЛЕОНИ България“ ЕООД- Андрей Косоухов – управител, Драгомир Монев – финансов директор, служители от Отдел „Човешки ресурси“, Валентина Георгиева – директор на Дирекция „Бюро по труда“- град Плевен, представители на националните синдикални организации – КТ „Подкрепа“ и КНСБ, както и работодатели от областта.

Производствените мощности и свързаните с това дейности в „ЛЕОНИ България“ ЕООД ще бъдат съществено редуцирани в периода от м. септември до м. декември 2024г. и впоследствие спрени изцяло. След 1 септември т. г. предстои да бъдат съкратени 331 служители, след 1 октомври- 441 и след 1 декември- 419 служители.

На заседанието бе обсъдена готовността и възможността, която имат фирмите за  осигуряване работни места на хората, които предстои да бъдат съкратени.

Г-жа Мария Нейкова- представител на „ЛЕОНИ България“ ЕООД информира, че през втората седмица на м. септември бъдещите работодатели ще имат възможността да осъществят пряк контакт със служителите от „ЛЕОНИ България“ ЕООД, както и да извършат лично наблюдение върху спецификата на извършваната от тях трудова дейност.

Андрей Косоухов благодари на компаниите от региона за етичния и проактивен начин , по който се свързват с тях, и сподели, че са отворени към контакт и с още потенциални работодатели. Апелът му към онези, които биха желали да установят контакт с тях е следния: „Молим работодателите да се свържат с отдел „Човешки ресурси“, откъдето координират предстоящите срещи, като ще е полезно да уточнят профилите, от които имат нужда“.

Валентина Георгиева – директор на Дирекция „Бюро по труда“ град Плевен информира, че ще съдейства на всяка една от страните.

Работодателите, които участваха в дискусията, изразиха желание и готовност, а някои от тях направиха и конкретни заявки за осигуряване на работни места на служителите, които предстои да бъдат съкратени.

Информация и снимки: Пресцентър на Областна администрация Плевен

 

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: