Екип от кардиолози постигна изключителен успех в сферата на клиничните изпитвания

28.08.2024 13:04

Екипът на проф. д-р Яна Симова, д.м.н., от МБАЛ ,Сърце и Мозък’ Плевен постигна изключителен успех в клинично изпитване, възложено от водещ фармацевтичен лидер от Великобритания.

Първият успешно скриниран и рандомизиран пациент в клиничното изпитване на територията на Европейският съюз е именно в ,Сърце и Мозък’ Плевен в началото на август. Това е 83-годишна жена, постъпила за лечение в клиниката по кардиология със сърдечна недостатъчност, предсърдно мъждене, коронарна болест на сърцето, два аортокоронарни байпаса и хронична бъбречна недостатъчност.

Клиничното изпитване е насочено точно към пациенти със сърдечна недостатъчност и влошена бъбречна функция. То стартира в болничното заведение в края на месец юли и има за цел да подобри помпената функция на сърцето (фракцията на изтласкване на лява камера), както и работата на бъбреците (да увеличи гломерулната филтрация).

За успешното и навременно стартиране на изпитването допринесоха екипът на AstraZeneca AB България, изследователският екип на високотехнологичния болничен комплекс ,Сърце и Мозък’ Плевен. Главният изследовател проф. д-р Яна Симова лично получи признателно писмо от директорския състав на отдел „Клинични изпитвания“ на фармацевтичния концерн.

Този успех е доказателство за отдадеността на екипа към пациентите и стремежа им към развитието на науката. С неуморната си работа и иновативния подход, екипът на проф. д-р Симова продължава да се грижи за здравето на пациентите и да допринася за напредъка на медицинската наука.

Това информират от МБАЛ ,Сърце и Мозък’ Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: