Прекрасен празник на пазителите на кулинарната традиция в град Левски –  снимки

25.08.2024 8:58

Петият НФ „Пълнената чушка – най-вкусната левченска традиция” – 2024 на 24 август, организиран от Община Левски и НЧ „Георги Парцалев -1901“, отново показа и доказа кулинарното майсторство и вдъхновение на  пазителите на кулинарната традиция от близо и далеч в празничните панаирни дни в град Левски.

Официални гости на кулинарното събитие бяха Кирил Тодоров – народен представител от ПП „Възраждане”, Ирена Христова – секретар на областна администрация Плевен, инж. Йордан Първанов – Директор на Областно пътно управление Плевен, Анастасия Вачева – зам.кмет на Община Павликени, д-р Галин Грозданов – Председател на Об С Левски, Иван Иванов –Управител на Соник Старт, гости от с. Ивоареле Румъния, приятели от гр. Карлово и др.

И тази година кулинарният фестивал е с благородната кауза, обяви при откриването Павлина Терзийска, водеща на празника и част от инициативния комитет. В дарителска кутия всеки срещу пет лева получи талон, с който може да опита от кулинарните изкушения, да си купи сувенир и по този начин подкрепи  изграждане на скулптурна композиция „Земляците” в памет и с почит към Георги Парцалев, Григор Вачков и Дончо Цончев.

Кметът на Община Левски Любка Александрова откри официално кулинарното събитие и приветства всички:

„Добре дошли! Да сме здрави, да се забавляваме и опитаме от царицата на нашите панаирни дни – пълнената чушка…Всяка година, от близо 140 години, тъй както нашите предци са решили, ние събираме в края на август приятели и роднини от близо  и далеч, скъпи гости да почерпим с чушка, така както никъде по света не могат да приготвят…”  Тя пожела на всички гости и участници успех, на всички изкушени от кулинарните вкусотии – да ги опитат, защото тук се събира слънчевата благодат.

За веселото празнично настроение се погрижиха „Танасовата музика”, ЖПГ „Детелини” с ръководител Борка Атанасова, артистките от НЧ „Георги Парцалев-191”, сватите  Десислава Георгиева и Тоня Тодорова.

Специални благодарности бяха отправени към местния бизнес и местните производители за голямата подкрепа.

Шеф Иван Звездев поздрави всички и отбеляза, че ястията стават все по интересни, но традициите остават винаги .

50 кулинари от близо и далеч на възраст от 10 до 80 години представиха  близо 70 ястия в три състезателни  категории: „Пазители на традицията”,  „Кулинарно вдъхновение” и „Шарено бурканче”.

И тази година във фестивала участваха гости от българската общност в с.Извоареле Румъния – Илие Лакрамиора и Адриан Куне, село побратимо на с .Обнова.

Участниците в кулинарната надпревара показаха  на журито и кмета  Любка Александрова богатата палитра на кулинарното си творчество на основата на кулинарното ни наследство и разказаха интересни моменти за традицията и за своите кулинарни  предизвикателства. Журито с председател шеф Иван Звездев и членове инж. технолог Емилия Кондова и Лиляна Живкова – живият пазител на нашата история,  имаше нелеката задача да отличат най-добрите.

Деца и млади хора участваха тази година в забавните  състезания „Търбушене на чушка”, „Надяждане с пълнена чушка” и „Люта чушка” и получиха награди .

Във всяка от категориите бяха присъдени награди, изработени от Красимир Костов, майстор ювелир – за първо, второ и трето място –  златна чушка, сребърна чушка със златни листенца и сребърна чушка.

Трето място в категория „Шарено бурканче”беше присъдено на Даниела Бориславова от НЧ „Ндежда1902с. Козар Белене, Второ на Анелия Вълева от НЧ „Просвета-1927” с.Аспарухово и Първо на Митко Иванов от НЧ „Светлоструй-1903” с.Обнова.

В категория „Кулинарно вдъхновение”  Трето място спечели  Адриан Куне с. Извоареле Румъния с джем от чушки/ мармалад от чушки/. Второ беше присъдено на Цветанка Любенова от НЧ „Гео Милев-1895” с.Българене, а Първо място на Мария Иванова от НЧ „Петър Парчевич1927” с.Асеново общ, Никопол.

В  „Пазители на традицията” Трето място спечели Валентина Великова от НЧ „Пробуда-1928” с. Малчика. Второ място беше присъдено на Мария Василева  от НЧ  „Г.С.Раковски -1901” с. Изгрев. Първо място спечели  Здравка Кънчева от НЧ „Просвета-1927” с. Аспарухово.

От името на Община Левски, Павлина Терзийска благодари на всички направили възможен днес веселият и пъстър празник на кулинарната традиция и специално на кмета Любка Александрова, на Петя Чолакова –гл. експерт „Образование, култура и спорт” с пожелание за нов празник догодина.

Информация и снимки: община Левски, Пресцентър

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: