На днешната дата: Вулканът Везувий погребва Помпей и Херкулан

24.08.2024 7:56

На 24 август 79 г. изригва вулканът Везувий, разположен в Южна Италия, и унищожава градовете Помпей и Херкулан, както и малкото селище Стабия. Вулканът с височина 1281 м, издигащ се над Неаполитанския залив, е активен от дълбока древност почти до наши дни. Последното му изригване е от 1944 г. Съвременни проучвания показват, че той е унищожил селища от каменната и бронзовата епоха.
Между 79 и 1944 г. са регистрирани около 30 изригвания, от които 6 през XVIII век и 8 през XIX век. При ерупциите от 472 г. и 1631 г. прахът от вулкана достига чак до Константинопол. На границата между старата и новата ера вулканичният характер на планината не е известен и подножието й е гъсто заселено. Римските патриции ползват Помпей и Херкулан като места за почивка, а крайбрежието е изпъстрено с вили, макар и районът често да е разтърсван от земетръси.
Изригването от 79 г. е описано от Плиний Млади. Чичо му Плиний Стари по това време командва римската флота в Мизенум и когато планината започва да бълва дим, решава да провери какво става. Изригването на пепел, газ, камъни и лава продължава около 19 часа и през това време вулканът изхвърля около 4 кубически километра материал южно и югоизточно от кратера. Голяма част от хората, неуспели да избягат навреме, са били убити от отровните газове, други са били задушени от пепелта и изхвърлените камъни. Помпей е бил затрупан под 3 м земна маса, а Херкулан, който е по-близо до кратера – под 23. Смята се, че изригването е взело около 10 000 жертви. Двата града никога не са възстановени и постепенно потъват в забрава, за да бъдат открити чак през XVIII век.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: