„Да оставиш следа“ е първата книга на плевенчанката Христина Гложенска

12.08.2024 8:47

Христина Гложенска е млад плевенски автор, който излезе на литературната сцена с първата си книга.  Любовта ѝ към литературата се заражда още от ранно детство. Научава се да чете на 4 години, когато прекарвала време при баба си – бивша учителка. Христина си спомня ясно първата си книжка с приказки на Ангел Каралийчев и първата приказка, която сама е прочела – „Житената питка“. За любовта ѝ към литературата допринасят и нейните родители, които имат колекция от 3000 книги на различна тематика.

Завършила е Приложна лингвистика с френски и английски език във ВТУ „Св. Кирил и Методий” и магистратура устен превод с френски език. По образование е преводач, но съдбата я отвежда в една софийска фирма за маркетинг.

Първите ѝ поетични опити са през студентските ѝ години. И вече има създадени не малко творби. Пише поезия, разкази, пътеписи, детски приказки, философски размисли и есета. Темите, които я вдъхновяват и присъстват в творчеството ѝ, са най-разнообразни – природата през всички сезони, човешките взаимоотношения, душата, пътят към мечтите, щастието и способността да се борим, доброто и злото.

Христина участва в национални литературни конкурси. Печели трето място в конкурса „Кулинарна смехотворителница”, поощрителна награда в конкурс за детска приказка на НЧ „Родина” гр. Стара Загора на тема „Вихър, ковачът и белият палат” и др.

През май тази година сбъдна своята мечта и издаде първата си книга „Да оставиш следа“.  Избра издателство „Многоточие“, които първи забелязаха таланта ѝ и включиха нейни творби в сборниците си. Неслучайно Христина избира това заглавие, защото това е нейният начин да остави нещо непреходно след себе си. Книгата съдържа 50 стихотворения. Сред тях има такива, посветени на нейни близки хора, а също така и за природата, празниците, радостта и тъгата. Има също и няколко, които са свързани с впечатления от пътувания.

Месец след издаването на стихосбирката Христина вече е член на Дружеството на писателите. Но славата и изявите пред публика никога не са били най-важното нещо. Много по-ценно ѝ е удовлетворението от постигнатия резултат.

Христина продължава да се занимава активно с литература. Има и своя фейсбук страница „В света на литературата с Христина Гложенска”, където дава информация за известни и по- малко познати творци, където се споделят съвременни творби от любители и се обсъждат цитати и неща от живота и всеки е добре дошъл.

„Няма нещо на света, което да ме откаже от любовта към литературата, четенето и писането. Продължавам смело напред към нови хоризонти, нови теми за вдъхновение, и бих се радвала, ако моите поезия или проза помогнат на някой в труден момент  и допринесат като лъч светлина в тъмния мрак на болката и отчаянието.“ – споделя авторката.

Текст и снимки: Мирослава Дачева

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: