Пожарите в периода от 6 до 8 август не са довели до наднормено замърсяване на въздуха над Плевен

09.08.2024 12:16

Нивата на основните показатели за качеството на въздуха, регистрирани от АИС – Плевен в периода от 6 до 8 август 2024 г., не превишават нормите за опазване на човешкото здраве.

Възникналите в последните дни пожари в близост до Плевен, в района на път Е83 София – Русе в посока към с. Гривица, не са  довели до наднормени стойности на средночасовите и средноденонощните концентрации на фини прахови частици (ФПЧ10), както и на другите основни показатели за качеството на въздуха – серен диоксид (SO2), въглероден оксид (СО) и азотни оксиди (NOx).

Концентрациите на ФПЧ10 (средночасови и средноденонощни) в дните от 6 август, когато е получен първият сигнал за пожар, до нощта на 8 август, когато е той овладян, не превишават нормата от 50 µg/m3. Средноденонощните стойности за последните три дни са под 20 µg/m3.

В най-близките до пожара жилищни райони е усетено замърсяване на въздуха с дим и сажди вследствие на горящата растителност – треви, храсти и изоставени лозя, но то не е повлияло на измерваните от АИС – Плевен показатели.

Това информират от РИОСВ Плевен.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: