Започна Археологическо лято`2024 на Регионален исторически музей – Плевен

06.08.2024 13:48

Регионален исторически музей – Плевен откри традиционната си инициатива Археологическо лято`2024. Тази година археологически проучвания ще се извършват на шест обекта в Плевенска област.

Ще бъде извършвана теренна работа и проучване върху културните структури на следните обекти:

  1. Никополска крепост – ръководител докторант Венко Иванов;
  2. Антично селище при гр. Левски – ръководител Владимир Найденов;
  3. Колония „Улпия Ескус“ и кастел „Димум“ при с. Гиген и гр. Белене – ръководител доц. д-р Гергана Кабакчиева;
  4. Халколитно селище в с. Бреница – ръководител д-р Володя Попов;
  5. Селище от бронзовата епоха при с. Върбица – ръководител Павел Попов;
  6. Антична вила в с. Сухаче – ръководител доц. д-р Венета Ханджийска-Янкулова.

Теренните проучвания ще протичат в различно време през месеците август, септември и октомври в зависимост от метеорологичните условия.

На 5 август стартираха дейностите в землището на с. Бреница. Праисторическият обект – многослойно праисторическо селище Бреница, известно като Кременитата могила, е със статут Паметник на културата с категория „национално значение“. Обектът е със световен принос и значение в археологическата наука, познат в научната литература като „култура Бреница“. Датира от V хилядолетие пр. Хр. – началото на каменно-медната епоха, която е в основата на зараждане на цивилизацията в Балкански и Европейски план.

Археологическите екипи и Регионален исторически музей – Плевен се надяват на интересни и атрактивни резултати. Те ще бъдат представени чрез богат снимков материал в специална изложба за професионалния празник на археолозите – 14 февруари.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: