Днес стартираха археологически разкопки в землището на село Бреница

05.08.2024 12:58
Днес стартираха археологически разкопки в землището на село Бреница. Съвместно с Регионален исторически музей гр. Плевен и кметство с. Бреница започна проучване на праисторически обект – многослойно праисторическо селище Бреница, известно като Кременитата могила със статут Паметник на културата с категория „национално значение“.
Обектът е със световен принос и значение в археологическата наука, познат в научната литература като „култура Бреница“. Датира от V хилядолетие пр. Хр. – началото на каменно-медната епоха, която е в основата на зараждане на цивилизацията в Балкански и Европейски план.
В края на 70-те и 80-те години на 20-ти век в южния край на обекта са осъществени археологически сондажи и са установени 6 праисторически селища, съществували последователно на едно и също място. Намерени са голям брой оръдия на труда от кремък, камък, кост и рога на различни животни, а също така и много глинени съдове и предмети на религиозния култ.
При рутинна проверка на актуалното състояние на обекта, екип на РИМ – Плевен, регистрира по повърхността на селището голямо количество археологически материали, структури и съоръжения, свързани с праисторията и античността.
В тази връзка, отчитайки изключителната значимост на археологическия обект при с. Бреница за зараждането на Европейската цивилизация, започна и теренното проучване.
Пожелавам успешна и ползотворна работа на екипите!, коментира кметът на община Кнежа Илийчо Лачовски.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: