Кметът на Община Левски откри Международната изложба „България – Корея” – снимки

31.07.2024 14:21

Кметът на Община Левски Любка Александрова откри Международната  изложба  „България – Корея” в изложбената зала на НЧ „Георги Парцалев-1901” на 30 юли.

Изложбата е част от второто издание на проект „Нови хоризонти” на Фондация  Аматерас  и Община Левски за дългосрочна  международна резиденция, част от културния календар на Община Левски.

„Изключително съм щастлива, че пет дни при нас в Левски са едни прекрасни, млади и утвърдени корейски творци, и че имаме удоволствието да видим техни творби и да се докоснем до тяхното изкуство. Левски вече има традиция в горещите летни дни да посреща автори от цял свят. След срещата с големите имена в съвременното изкуство от Япония, Аржентина  и България през миналата година, през тази ще можем да се насладим на корейското изкуство.За това благодарим на Фондация Аматерас, нашите приятели Даниела Тодорова и Тодор Тодоров, които работят с хъс да популяризират изкуството и Левски е една от спирките на тяхната богата програма за международен културен обмен…, а вече има и творчески планове за следващо посещение”, заяви Любка Александрова.

Даниела Тодорова, артист, куратор и художник, участник в изложбата,  представи корейските артисти, куратора Као Соми, която се занимава с хартиено изкуство и е предложила шестте авторки в изложбата. Ко, Хюеджонг,  Сон Монджу, Гонг Ханджеа, Ким Джие и Лий Зи Су са  приятелки, учили заедно в академията в Сеул. Даниела

Тодорова отбеляза  уникалните техники в  графичното, скулптурно и живописно изкуство на творбите и коментира хартиеното изкуство с изключително здравата ханджи  ръчна хартия, бижутерия, керамика и инсталация.

Президентът на Фондация Аматерас Тодор Тодоров участва в изложбата с интерактивна скулптура от колекция „Щрайх” с 34 скулптури, които звучат със струни от различни  музикални инструменти. Част от колекцията е показана в Брюксел. Бъдещата скулптура за музей „Георги Парцалев” е по проект на Тодор Тодоров, припомни Даниела Тодорова.

Домакини и гости имаха възможност да чуят и подготвените от корейските артисти презентации на тяхното уникално изкуство и да преживеят вълнуваща среща с изкуството и авторите на уникалните  творби.

Изложбата ще гостува в град Левски до 30 август, информират от Пресцентър на община Левски.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: