Уъркшоп с корейски артисти в град Левски – снимки

29.07.2024 15:45

Днес уъркшоп за деца и възрастни, воден от групата на корейските артисти, с фокус – ръчна корейска хартия ХАНДЖИ, събра в парка до Община Левски всички, които искаха да научат за спецификата на използваните техники.

Даниела Тодорова от Аматерас фондация откри срещата на жителите и гостите на град Левски с корейското изкуство и представи участниците във второто издание на международната резиденция с изложби и уъркшопи  по  проект „Нови хоризонти” .

Корейските артисти – Као Соми,  Ко, Хюеджонг,  Сон Монджу, Гонг Ханджеа, Ким Джие и Лий Зи Су, кактои Даниела Тодорова и Петър Лазаров от Аматерас Фондация показаха и разказаха за корейското, асиметрично ветрило с много важни символи в корейската история, култура и митология.

Участниците в уършопа имаха възможност да научат, че митологичното същество, което прилича на тигър и те оцветяват, символизира здраве и успех и е пазител на дома и семейството. Борът до него символизира дълголетие и здраве. Така всеки участник ще има в дома си ветрило с добра енергия от корейската култура, отбеляза Даниела Тодорова.

Сред участниците беше и 18 годишната Мария Дамянова от Плевен, която от няколко години се занимава с К-поп танци , корейски поп / корейски музикален жанр, който се основава на широка гама от популярни музикални стилове/. През 2023г . Мария Дамянова е представяла България на световно първенство в Хърватия и е завоювала първо място.Тя е европейски шампион за 2021г.отново с  К-поп  танци. Образованието си е насочила към изучаване на  корейски и японски език , защото изпитва особена любов към корейската култура, която е отключил в нея корейския музикален жанр. Днес е много щастлива да е в тази среда, сподели Мария Дамянова.

Във второто издание на резиденцията и уркшопа участниците са от Корея , защото в Левски живеят и корейски семейства, отбеляза  Даниела Тодорова  с благодарност към Община Левски и кмета на общината Любка Александрова.

Корейската култура, освен, че е любопитна и не добре позната, е и много вълнуваща, а това се вижда днес, каза Даниела Тодорова.

Утре, 30 юли, в НЧ „Георги Парцалев-1901” – Левски от 19.00ч. ще бъде открита изложба на произведения на съвременното изкуство, в която всеки почитател на изкуството в различните му проявления ще има какво да види.

Ще бъдат представени творби графика, скулптура, живопис, хартиено изкуство, бижутерия, керамика и инсталация. Част от тях  ще останат за  Международната колекцията на Музей на Георги Парцалев в Община Левски.

Международна резиденция с изложба и уъркшоп  в град Левски е по проект „Нови хоризонти” на Фондация Аматерас. Проектът е част от културния календар на Община Левски и се организира в партньорство с  Фондация Аматерас. Това информират от Пресцентър на община Левски.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: