Настоящи и бивши представители на властта събра откриването на ценно дарение в ХГ „Илия Бешков“ – снимки

19.07.2024 7:48

Експозиция с дарени на Плевен картини бе открита в ХГ „Илия Бешков“ на 18 юли. 12-те произведения на изкуството са дар от бившия посланик на Германия в България през периода 1987-1991 гг. Валтер Левалтер и неговата съпруга Регина. Това са пет картини на акад. Светлин Русев, произведения на Сули Сеферов, Николай Панайотов и Мариана Маринова, както и „Бар в Париж“ от художник с инициали Е. В. 89, като дарението  Според специалистите в галерията сем. Левалтер се нарежда сред най-големите дарители на художествени произведения за Плевен редом с акад. Светлин Русев, фонд „13 века България“, сина на Илия Бешков – Александър Бешков, и др.

Изложбата бе открита от кмета на община Плевен д-р Валентин Христов с благодарност на сем. Левалтер за благородния жест с убеждението, че с високата художествена стойност на произведенията дарението има значим принос за обогатяването не само на фонда на ХГ „Илия Бешков“, а и на културните традиции на Плевен!

Събитието уважиха председателят на Общински съвет Плевен доц. д-р Иван Малкодански, бившият кмет на Плевен Георг Спартански, председателят на комисията по култура Димо Дешев, общинският съветник Христо Таслаков, художници, ценители на високото изкуство.

Кметът д-р Валентин Христов подчерта, че кореспонденцията във връзка с благотворителния жест е започнала при неговия предшественик Георг Спартански през 2023 година и е финализирана в края на миналия месец. Той допълни, че платната са безвъзмездно транспортирани до Плевен със съдействието на общинския съветник Ивайло Петров.

Връзката със семейство Левалтер е станала чрез Румяна Таслакова – дългогодишен главен редактор на българската секция на радио „Дойче Веле“ в Германия. Тя е потърсена от Левалтер и след като разбира желанието му да дари на Плевен картините, незабавно се свързва с общинския съветник Христо Таслаков, който на свой ред информира тогавашния кмет Спартански.“Това е едно безценно дарение, не само заради високата му материална стойност, а и заради емоционалния жест на семейство Левалтер“, отбеляза на откриването Георг Спартански.

Кметът д-р Христов каза на откриването на изложбата, че семейство Левалтер ще получат покана да гостуват на Плевен за празника на града на 15 май догодина.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: