В област Плевен е проведена специализирана полицейска акция, проверени са 352 души и 311 моторни превозни средства

12.07.2024 10:36

На 11 юли в Плевенска област е проведена специализирана полицейска акция за противодействие на престъпността и опазването на обществения ред. В операцията са включени сили на всички районни управления, Криминална, Икономическа, Пътна и Охранителна полиция при областната дирекция, както и ЗЖУ – Плевен. Основните акценти в проверките са свързани с престъпления срещу личността и собствеността на гражданите, кражбите, противодействие на притежанието и разпространението на наркотични вещества, разпространението на контрабандни стоки, контрол на водачите за неправоспособност, управление след употреба на наркотици и алкохол, както и спазване на скоростните режими. За това информират от пресцентъра на ОД на МВР в Плевен.


Около 07.30 часа в имота на 39-годишен в село Горна Митрополия е намерен газ – сигнален пистолет „Zoraki“, с видима механична интервенция, изразяваща се в отстранена  муфа от цевта. Установено е, че оръжието е регистрирано по надлежния ред. Мъжът е предал оръжието с протокол за доброволно предаване. По случая предстои извършване на балистична експертиза, след която материалите ще бъдат докладвани в РП – Плевен с оглед наличие данни за извършено престъпление по чл. 339, ал. 1 от НК.
Около 08.30 часа в имота в село Глава е установено неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа. Домът е обитаван от 37-годишен. Извършен е оглед на местопроизшествието. Съставени са констативни протоколи от служителите на ЕРМ-Запад ЕАД. Предстоят разпити на свидетели и назначаване на техническа експертиза. Образувано е бързо производство.
Около 09.30 часа в село Рупци в имота на 46-годишен е намерена метална бака от боя, в която е засадено растение от рода на конопа, с височина на стъблото 95 см. Извършен е оглед, с който е иззето растението. Предстои назначаване на физико-химическа експертиза. Образувано е досъдебно производство.
Около 10.15 часа в сградата на сектор „Пътна полиция“ 60-годишен е представил за регистрация  закупен на 16 април т.г. от него лек автомобил „Мерцедес “  с немски регистрационни табели. При  последвала справка е установено, че въпросните табели са издадени за друго МПС  и същите са обявени за издирване от Германия от 2 юни 2023 г., валидна до 30.06.2025 г. с шенгенски идентификатор.  Образувано е досъдебно производство.
В жилището на 30-годишен плевенчанин са открити 13 черни полиетиленови свивки, всяка с диаметър около 3 см., съдържащи суха зелена тревиста маса. По данни на мъжа свивките съдържат марихуана, с общо тегло около 10 грама. Предстои назначаване на физико-химична експертиза. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по  чл. 354 „а“, ал. 3, т. 1 от НК.
Около 11:30 часа в областния град на улица „Дойран“ 40-годишен доброволно е предал на проверяващи полицаи от Второ РУ пластмасово шише с вместимост 500 мл., пълно с прозрачна течност. По данни негови данни съдържанието на шишето е метадон. Лицето не е представило документ, от който да е видно, че е записан на метадонова програма и има право да притежава метадон. Предстои назначаване на физико-химична експертиза. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по  чл. 354 „а“, ал. 3, т. 1 от НК.
В 21:40 часа в град Плевен на улица „Васил Левски“ е спрян за проверка лек автомобил „Фолксваген Поло“. Проба с техническо средство е показала, че водачът – 34-годишен, е зад волана след като е употребил наркотични вещества – амфетамин. Съставен е акт за нарушението и е издаден талон за медицинско изследване.
В хода на операцията са задържани седем лица и са образувани едно бързо производство и шест досъдебни производства.
Проверени са 352 лица и 311 моторни превозни средства. Извършени са проверки на 9 пункта за черни и цветни метали, 8 заложни къщи, 12 автоморги, автосервизи и депа; 19 питейни и увеселителни заведения, 28 търговски обекта. В областта са регистрирани 9 престъпления, свързани с кражби от електропреносната мрежа, наркотиците и нарушения на Закона за движение по пътищата. Съставени са 47 акта. Изготвени са 5 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР. В хода на спецакцията е съставен и два акта от други органи.
Материалите от специализирана акция са докладвани в Районна прокуратура – Плевен по компетентност. Работата по случаите продължава.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: