Днес е Празникът на град Левски! Вижте програмата!

18.07.2024 8:05

На 18 юли България отбелязва 187 години от рождението на своя най-свиден син – Васил Левски. Жителите и гостите на празника на град Левски в този ден ще изразят своята почит и признателност към Апостола на свободата, завещал ни безпределната си любов към отечеството.

79 години Левски е град, но името Левски  избират, за своето тогава малко село Караагач,  преди 126 год. родолюбивите ни предшественици, информират от Община Левски.

С решение на ОбС–Левски от 1992 г., по предложение на ПК по култура и образование 18 юли, рожденият ден на Васил Иванов Кунчев, йеродякон Игнатий, Васил Левски, Апостолът на свободата, е празник на град Левски.

Празникът на град Левски на ще започне  днес, 18 юли в 10 ч. с тържествено издигне на знамената. Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи  празничен благослов за здраве и благоденствие.

Децата на град Левски ще поздравят домакини и гости, след което с гражданско поклонение пред паметника на Васил Левски /гаров площад/ ще изразим своята почит и признателност към живота и делото на Васил Левски.

Вечерта от 19:30 ч., на официална церемония ще бъде  връчено  Отличието Златна монета „КУЛТУРА” на Община Левски за древно и уникално културно-историческо наследство и активна съвременна културна дейност от председателя на Съвета на европейската научна и културна общност Росица Златанова.

В чест на Инициативата Международно културно  сътрудничество  и в чест на Празника на град Левски, Съветът на европейската научна и културна общност и Клубът на българския културен и научен елит  избират град Левски да бъде почетен домакин на официалната церемония за връчване на отличието  Златна монета „КУЛТУРА“ на Посолството на Алжир в България за активна културна дейност и двустранен обмен, на Посолството на Република Словакия – за образователен и културен обмен, Национален исторически музей – за принос към българската история и на Община Левски за древно и уникално културно-историческо наследство и активна съвременна културна дейност.

Празничната вечер ще продължи с концерт на Танцов ансамбъл  „Средец” – най-старият фолклорен самодеен ансамбъл в България  основан  през 1937 година от Йордан Николов и отличен със златното отличие. Ансамбълът е носител и на много други отличия и награди, сред които орден “Република България” първа степен, орден “Св. Св. Кирил и Методи” първа и втора степен, почетен знак на София, “Златно колие” за участието си на фестивала в Дижон във Франция, “Златна брадва” от Закопане в Полша, златен медал от Картаген в Тунис и др.

На 19 юли от 9.30 ч. децата на град Левски ще празнуват на Спортния комплекс в град Левски. Празникът ще започне с музикален поздрав на  децата от театралния състав при НЧ „Георги Парцалев-1901”. За любителите на автомоделния спорт ще има демонстрационно състезание по автомоделизъм с участието на Автомоделен клуб – Левски.

Забавна зумба и състезание с тротинетки, рисуване на асфалт, сглобяване и пускане на хвърчила и награждаване предвижда празничната програма.

Вечерта, на 19 юли в 17 ч. ще бъде представена книгата „Юбилей на скъпите спомени“ от Емилия Маринова и Славка Рупчева, гост доц. Дора Нинова /герой от книгата/ в лилавия салон на Община Левски.

Книгата „Юбилей на скъпите спомени“ е написана в троична структура, като всяка част от нея има своите ключови думи – „учителката“, „ученичката“ и „историята“. Подбрани са любопитни спомени на учителката Славка Рупчева и доц. Дора Нинова както за училище „Крум Попов“ в град Левски, така и за селището. Всеки пожелал да се върне към скъпи спомени във времето може да си я купи по време на събитието. Цената е 40 лв.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: