С Националния фолклорен фестивал „Пъстра шевица” завърши в Червен бряг юнският културен маратон

02.07.2024 11:19
Юнският културен маратон в Червен бряг завърши с Националния фолклорен фестивал „Пъстра шевица”, който се проведе на 29 юни.
Той се организира от читалище „Никола Йонков Вапцаров 1908”, с подкрепата на Община Червен бряг.
„Вашият всеотдаен труд носи 11 поредни години много радост, слава и гордост на града и на жителите ни. Пожелавам Ви да вървите уверено напред, да чертаете амбициозно перспективите на културната дейност в града, да запазите традициите и да не се боите от предизвикателствата!” – с тези думи на признателност, Кметът на Община – Червен бряг поздрави организаторите на Фестивала.
Гражданите и гостите на града имаха възможност да се насладят на културата, традициите, музиката, песните и танците на над 300 самодейци, представители на различните етнографски региони в България.
Изпълнителите участваха в два раздела: „Автентичен фолклор” и „Обработен фолклор”, като и двата бяха с конкурсен характер.
В журито на Фестивала бяха включени утвърдени професионалисти, начело с музикалния педагог Силвия Хайдърска – диригент на Народен хор при Националното училище по изкуства „Панайот Пипков” – Плевен, заедно с народната певица Калинка Костадинова от гр. Враца и Албена Кръстева – гл. худ. ръководител и хореограф на Фолклорен танцов ансамбъл „Дъга”- гр. Плевен.
Трогателен жест към най-възрастния самодеец от Червен бряг – 97-годишния Костадин Белчев, направиха гостите от Фолклорната група на село Градище. Те изненадаха своя бивш председател на читалището с букет цветя и китка от автентични песни от градищенския край.
Разбира се, както във всеки конкурс, най-добрите бяха отличени с медали, дипломи и плакети. Всички участници получиха и грамоти от името на организаторите на Фестивала, с благодарност и пожелание за нови творчески постижения и покана – за догодина, на следващата „Пъстра шевица” в Червен бряг.
Информация и снимки: община Червен бряг
#тагове:

НАЙ-НОВИ: