Деца от град Левски се обучаваха по „Оцеляване в природна среда“ – снимки

02.07.2024 13:58

СОНИК СТАРТ реализира свой иновативен проект, част от лятната ваканционна програма на Център за обществена подкрепа и Център за настаняване на деца от семеен тип в град Левски. С подкрепата на г-н Иван Иванов, управител на СОНИК СТАРТ и верига магазини „Абсолют+“, в периода 27.06.2024 г. – 28.06.2024 г. в Национален парк „Крушунски водопади“ се проведе обучение „Оцеляване в природна среда“ на двадесет и три деца, участници в проекта. Водещ обучител беше доц. Борислав Александров, професионален планински спасител и водач, участник в българска експедиция на Антарктида, подкрепен от медицинско лице, педагог и психолози.

Проектът се базира на основните принципи и методи на работа, заложени в идеите на световното скаутство – обучение чрез действие, акцентиране върху неформалното образование, провеждане на дейности на открито в тясна връзка с естествената природна среда и взаимодействие на отделните членове на екипа.

По време на програмата децата се запознаха с различни полезни техники за оцеляване в природата:

Ориентиране в природна среда с уреди и без уреди;

Определяне на часово време и посоки по слънцестоенето;

Необходима екипировка и вещи от първа необходимост за оцеляване в природата;

Откриване и разпознаване на следи;

Правене на бивак, опъване на палатки и правилното им обособяване в зависимост от естествената природа;

Оказване на първа помощ в планината;

Откриване на храна;

Връзване на възли с въже;

Катерене и спускане с въже;

Преминаване на препятствие, чрез ходене по въже;

Палене на огън по безопасен начин.

Участниците в скаутското приключение решававаха загадки, скачаха и лудуваха на воля сред природата и разбира се намериха нови приятели и хобита.

Обърна се внимание на  здравословното хранене, което се презентира от супермаркети „Абсолют+“, които предоставиха на скаутите свежи плодове и минерална вода.

Организаторите заложиха на възможностите в една по-широка и пленителна перспектива за цялостното развитие на личността, поставяйки участниците като част от организирани приключения и учене съвместно с приятелите си в екип.

Информация и снимки: Наталия Николова – ръководител ЦОП Левски

#тагове:

НАЙ-НОВИ: