Изложба „Родена край Одрин“ ще гостува в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”

28.06.2024 12:13

На 2 юли 2024 г. /вторник/ от 16.30 ч. в изложбената зала на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” ще бъде открита гостуваща изложба на РИМ-Велико Търново „Родена край Одрин”. Изложбата представя моменти от историята на съвременната българска артилерия, основите на която се поставят по време на Балканската война (1912–1913 г.).

Ще бъдат представени над 70 стендови модела и диорами на артилерийски системи, които са били на въоръжение в Българската армия през годините. Макетите са в мащаб 1/35 и са изработени от моделистите от „Манта модел клуб”, „Scale Models Club – Bulgaria“ и моделистите Ангел Йовчев, Ангел Димитров, Борислав Асенов, Валентин Велков, Валентин Горанов, Георги Цанков, Красен Георгиев, Калин Меродийски, Стефан Стефанов, Цветелин Иванов, Чавдар Георгиев.

В експозицията са включени и два по-нови клона от развитието на артилерията – ракетно въоръжение и бронетанкова техника.

Представени са и 18 табла с оригинални фотоси от епохата предоставени от Държавен военен архив и РИМ – Габрово, лични архиви на ген. Йеротей Сирманов, Николай Гичев и Симеон Цветков,

Изложбата е интересна както за възрастни и хора, интересуващи се от военна история, така и за най-малките деца, защото е предизвикателство да сътвориш макет на оръдие, танк или ракетна установка.

Заповядайте на откриването и ще научите още много любопитни подробности лично от авторите на изложбата – д-р Симеон Цветков и Стефан Стефанов от РИМ-Велико Търново.

За година и половина изложбата е обиколила повече от 10 музея, била е разгледана от над 15 000 посетители и още предизвиква интерес.

Изложбата ще остане експонирана в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” до 15 септември 2024 г.

Информация и снимка: РВИМ-Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: