Да си спомним! На 25 юни 1930г. е роден големият български актьор Георги Черкелов!

25.06.2024 11:14

Големият български актьор Георги Черкелов е роден на 25 юни 1930 г. в Хасково. Учи право в Софийския университет, но решава да завърши ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство и режисура.

Започва кариерата си като артист във Врачанския театър. Играе също и на сцените на Младежкия, Сатиричния и Народния театър. Известно време е художествен ръководител, актьор и режисьор в Хасковския театър.

За 50 години Черкелов създава над 100 роли в театъра и около 70 роли в киното. Изиграва почти целия репертоар на Шекспир – ролите на Крал Лир, Ричард II, Сократ, Хлудов и много други.

В киното Черкелов добива широка популярност с ролята си на Богдан Велински от сериала „На всеки километър“. Участва във филми като „Съдията“,“Цар и генерал“, „Бялата стая“, „Мъже в командировка“, „Князът“, „Сватбите на Йоан Асен“, „Топло“, „Черешова градина“, „Аспарух“, както и във филмови коопродукции в Италия („Галилео Галилей“) и Германия. Режисьор е на телевизионния филм „Спирка Берлин“.

От 1985 до 1990 г. е директор на Плевенския драматичен театър, докато продължава да играе в Народния театър „Иван Вазов“.

Георги Черкелов си отиде от този свят на 19 февруари 2012 г. в София.

Информация и снимка: интернет

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: