Ученици сплетоха венец от билки на Еньовден в Плевен – снимки

24.06.2024 15:19

Ученици от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, заедно със стопаните на НЧ „Родолюбие“ в Плевен, спазиха традициите, свързани с отбелязването на Еньовден днес.

Exif_JPEG_420

Явор Стоянов – председател на читалището, посрещна групата единадесетокласници от гимназията, водени от техните преподаватели. Пред младежите бяха представени различни билки, събрани в ранните часове на деня. Явор Стоянов разказа за значението на всяка билка, за самодивите и поверията, свързани с Еньовден, за силата на желанията в навечерието на празника. Тийнейджърите научиха също, че билките трябва да се събират по росата и че от тях самодивите правят венец. Той се слага над входната врата и всеки трябва да мине под него за здраве.

Единадесетокласниците довършиха венеца, започнат от председателя на читалището, като всеки един сложи билка по свой избор и я завърза с червен конец. Гостуването в „Родолюбие“ завърши с почерпка, подготвена от домакините с домашно направен от тях сок от бъз. На тръгване всеки от гостите получи букет от набраните билки за здраве.

Празникът на билките се чества на 24 юни всяка година. На същата дата православната църква чества рождението на Св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. Според народа на Еньовден започва далечното начало на зимата – казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява Слънцето, „трепти“, „играе“ и който види това ще бъде здрав през годината.

Информация и снимки: Пресцентър на община Плевен

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: