Чудотворната икона на свети Никифор Прокажения бе изложена за поклонение в град Левски 

24.06.2024 10:54

На 21 юни Иконата със светите чудотворни мощи на свети Никифор Прокажения беше изложена за поклонение в храм „Св.Параскева” в град Левски. На църковният празник през целият ден всеки имаше възможност да се помоли на светия великомъченик и чудотворец свети Никифор Прокажения.

Това, което се знае за свети Никифор е, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, зависимости, мигрена, душевни проблеми, очни болести, безплодие, семейни неразбории и множество други тежки заболявания.

Божият благовестител и чудотворец Никифор Прокажения е бил прославен официално от Православната църква с решение на Светия синод на Вселенската патриаршия на 3 декември 2012г.Паметта му се чества на 4 януари.

Свети Никифор е роден на остров Крит през 1890 год. Целият си живот е прекарал  изолиран от света, защото едва 13 годишен се разболява от проказа и 60 години страда от болестта. Духовните му подвизи са били известни на малцина и  в  Гърция го наричат тайният светец. Свети Никифор Прокажения тихо е носел своя кръст на мъченик – пример за търпение, целомъдрие, молитва, себеотрицание и  любов. Животът му  е бил изцяло посветен на Бога.

Молебен за здраве и душевно спасение пред иконата с мощите на  свети Никифор Прокажения отслужи отец Георги.

Ангел Бончев, журналистът и водещ на „По света и у нас“ по БНТ, издател  за България на книгата „Св.Никифор Прокажения Чудотворец“, представи книгата – житие със свидетелства, молебен канон, чудеса и молитви. Тя е издадена с благословението на Монах Симон Светогорец, описал живота на Св. Никифор Прокажения Чудотворец.Той  е дарил и частица от мощите на Св. Никифор, за да достигне до всяка страдаща душа и благослови  святата християнска земя.

Това информират от Пресцентър на община Левски.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: