Еньовден в Асеновци – красива приказка за чудодейната сила на билките

24.06.2024 14:21

Историята за Еньовден е като красива приказка, събрала чудодейната сила на билките, младостта и красотата, които съпътстват празника. Приказка, към която с радост се връщаме всяка година на 24 юни, разказваме я на децата си, за да посеем в душите им почит към мъдростта и традициите. На същата дата православната църква отбелязва рождението на св. Йоан Кръстител. Тази сутрин деца и самодейци от НЧ „ Съзнание 1894“ село Асеновци станаха рано, набраха 77 и половина билки и посетихме верните си приятели от ДГ „Слънце“. Там ни очакваха с голямо нетърпение. Малките палавници и техните госпожи също бяха пременени с народни носии и всички заедно се включихме в тайнството при направата на „ Еньовския венец“.

Елена Колчева показа на децата всяка билка и разказа какви болки лекуват. Първата билка при направата на венеца беше „ Еньовче“ и под красивия и ухаещ билков венец минаха за здраве всички присъстващи. За всеки един имаше букетче от билки, което да си занесе в къщи.

Децата от ФФ „Асеновски славеи“ поздравиха всички с песента „Малка мома цвете брала“, а малката певица Виолета Димитрова изпълни народната песен „Овчарче мило, байново“.

И нямаше как да не отпием от вълшебния билков чай, ухаещ на много билки, приготвен от Лидия Григорова, за което й благодарим.

Много веселие, много настроение и емоции струяха от красивата полянка, застлана с бабините черги на ДГ „Слънце“, на които бяхме седнали. Мислено се пренесохме в миналото, радвахме се на настоящето и мечтаехме за бъдещето.

С голямо и красиво вито хоро “Четири поколения“ завършихме празника. Благодаря на всички от ДГ „Слънце“ и на участниците от НЧ „Съзнание 1894“ с. Асеновци. Заедно можем всичко!

Традицията е спазена! Продължаваме да предаваме на поколенията всичко българско и родно, да обичат и пазят българските обичаи и българския фолклор!

Това информира Петранка Стефанова – секретар на НЧ „Съзнание 1894“ с. Асеновци.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: