На 22 юни 1933г. е роден уникалният български художник Димитър Казаков – Нерон

22.06.2024 7:51

Димитър Казаков – Нерон е български художник, роден на 22 юни 1933 г. в село Царски извор (Великотърновскo). През 1965 г. завършва Художествената академия в София – специалност „Графика“ в класа на проф. Ефтим Томов.
През 1978 година напуска работа и става художник на свободна практика, като от този момент нататък посвещава цялото си време на своето изкуство и творческите си търсения.


От 1965 г. участва във всички национални изложби в България, а от 1966 г. и в представителни изложби в чужбина. През 1967 г. е удостоен с награда на СБХ за графика. Той реализира множество самостоятелни изложби в България.
Димитър Казаков – Нерон получава голямо признание както у нас, така и в чужбина. Той представя редица изложби отвъд границите на България… в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Токио, Торонто, Атина и др.
Негови произведения са притежание на редица държавни и частни колекции по света и у нас.
Чрез изкуството си, Казаков реализира един нов творчески свят. В него място намират както мотиви от народния ни фолклор, така и примери от световното културно наследство. Освен невижданите до този момент форми и образи, които Нерон реализира в произведенията си, той разгръща и едно истинско богатство от различни техники в работата с художествените материали… сякаш играе с тях.
Освен живопис Казаков създава и пластики от дърво и бронз, графики, а също и рисувана керамика.
Умира на 16 януари 1992 г. в Божурище.

Информация: https://artgalleryenzo.com

#тагове:

НАЙ-НОВИ: