Областният съвет на БСП-Плевен: Свиленски да се оттегли от Парламента на Република България

21.06.2024 9:48

Заседание на Областния съвет на БСП в Плевен се проведе на 20 юни в зала “Гена Димитрова”. В него взеха участие делегати от всички 11 обшини в областта. На форума беше направен анализ на изминалите избори и приета с абсолютно мнозинство Декларация до Националния съвет на БСП и Парламентарната група на партията в 50-тото Народно събрание.

Ето и текста на декларацията:

Уважаеми другари,

На последно провелото се заседание на Областен съвет на БСП-Плевен, на което съобразно Устава на БСП подредихме листата за 15-ти плевенски МИР, единодушно приехме позиция водач на листата да бъде местен партиен другар. Отчетохме пагубното влияние следствие перманентното налагане за водач на листа на лице, нечленуващо в някоя от местните структури. Отчетохме и факта, че от близо 40 000 гласа през 2017-та година се сринахме на 9000 на изборите за Народно събрание през 2023-та година. Местните социалисти категорично не желаят начело на плевенската листа за народни представители да бъдат поставяни външни и непонятни с проблемите на Областта лица.

Въпреки всичко, начело на листата за народни представители за 50-то НС на РБ за пореден път бе поставен външен човек. Водени от идеята за единството на Партията и за достойното ни представяне на изборите, провели се на 9 юни тази година, както и от ангажимента , че Георги Свиленски, който бе водач и в 24 –ти МИР, София ще реализира депутатския си статус оттам, за пореден път преглътнахме и това. След провелите се избори, обаче, Свиленски депозира заявление пред ЦИК, че ще стане депутат от Плевен, като по този начин за пореден път нашата Област остана без представителство в Народното събрание. Оказа се, че г-н Георги Свиленски е неглижирал и решение на ИБ на НС на БСП от 14.06.т.г., съобразно което е следвало да влезе в 50-то НС на РБ от София. Оказа се, че в последствие същият е неглижирал и решение на НС на БСП, прието на заседание на 15.06.т.г. ,  а именно за председател на ПГ на БСП да се гласува за др. Борислав Гуцанов.

С това си поведение, Свиленски ясно показа, че позицията на  колективните ни органи не е определяща за него. Нещо повече, с действията си същият демонстративно показва, че водеща за него е само и единствено личната му реализация.

Изразяваме категоричното си несъгласие с тенденцията, утвърдила се за съжаление през последните години в Партията, да се неглижират местните структури, както и да се спускат външни за районите лица.

Считаме, че тази политика, наложена от досегашния Председател, а именно Корнелия Нинова, да се утвърждават за водачи на листи външни лица, чието единствено „достойнство“ е приближеността им до подалия оставка Председател, доведе до поредната катастрофа на изборите. Това е и основната причина в 15-ти МИР – Плевен, въпреки по-високия процентен резултат за БСП спрямо националния ни такъв, да се сринем до 6003 гласа.

Апелираме НС на БСП при следващи парламентарни избори, да възстанови колективното начало, а така също и да се оставят областните структури на Партията да определят хората, които ще ги представляват в народното събрание на Република България.

От името на Областния съвет на БСП-Плевен, призоваваме Георги Свиленски, да покаже на дела, а не само декларативно, че има висок морал и отговорност спрямо мнението на социалистите от област Плевен, като се оттегли от Парламента на Република България!

снимки: архив, Областен съвет на БСП-Плевен, заседание

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: