Плевенчанинът Калоян Нанковски за фитнеса, културизма, приятелската подкрепа и младите хора

20.06.2024 16:33

32-годишният плевенчанин Калоян Нанковски се занимава с фитнес и културизъм от 15 години, последните 6 от които – професионално.  Участва в състезания, като е няколкократен републикански шампион, има 15 сребърни медала от турнири, проведени в България Има редица международни участия и първи места в категорията „мускулеста физика“, бил е двукратен вицеевропейски шампион, През 2023 година Калоян участва на световно ниво в Словакия на „мъжка физика“, откъдето се връща със световни шампионска и вицешампионска титли. Тази година той участва преди дни в проведеното в Будапеща на 15 и 16 юни Световното първенство, като завоюва сребърен и бронзов медал.

Колко състезатели участваха в Световното в Будапеща?

Имаше изключително много участници, много силни категории, по над 10 участника в категория, а около 1 час беше битката на сцена. При най-големите взех трето място, а в по-ниската категория съм вицесветовен шампион. Клуба, в който се състезавам, е „Фитнес клуб спа енд бюти –  Дейвис 2“. Моят треньор и ментор е Момчил Димитров. Преди 6 години говорихме с него на шега първоначално, относно състезанията, но с неизменната му и постоянна подкрепа и надъхване нещата се случиха. Подготовки, добра организация, много работа…

Какво ти предстои до края на годината?

За тази година до момента имаме вече 5 проведени състезания, от които се върнахме със 7 медала и 2 купи. Есента ще се борим отново на международно състезания с квалификация за „Мистър юнивърс“. Състезанието ще бъде във Венеция през месец ноември. Това е най-висшата степен, равносилно на „Олимпия“.

Състезавах се до миналата година към три федерации – българската федерация IFBB,  NPC и WABBA федерацията, където станах световен шампион. Имам няколко участия на MBC. Общо взето, където има състезания, не пропускаме да участвам.

Подкрепата?..

От три години насам имам мой много добър приятел, който ме подкрепя изцяло финансово, мотивира, помага във всичко, от което имам нужда. Това е Ивайло Илиев, управител и собственик на Ветеринарна клиника ИДА – ВЕТ – Плевен. Без този човек нямаше да стигна дотук. Каквото и когато се е наложило – винаги е бил насреща, заедно с екипа му.

Какво би посъветвал по-младите, които се занимават с фитнес и културизъм?

Като цяло в нашия град не са много вариантите за развитие, не се подкрепя според мен достатъчно спорта, независимо дали става дума за фитнес или каквото и да е. Аз лично бих посъветвал всеки един млад да се развива, да спортува.

Спортът за теб е…

….здраве, дисциплина, а при мен с времето се получи и начин на живот. Правя фитнес меню и изготвям хранителни режими и персонални тренировки. Карам и курсове на световно ниво за фитнес инструктори, които се провеждат в България. След придобиване на квалификацията ще запиша и семестриално. Мотивиран съм на макс и давам всичко от себе си, с помощта и подкрепата на спонсора ИДА – ВЕТ и моя треньор вярвам, че нещата ще се случат.

Плевен почти няма състезатели и представители на този спорт, но това не ме спира да покорявам върхове. В най-скоро време ще си отворя и свое помещение, в което ще изготвям фитнес храни и ще има за всеки шанс да се храни разнообразно и здравословно. С натрупаните знания и умения ще мотивирам младите. Искам най-вече да бъда пример за всеки един от тях, който иска да се развива в положителна насока.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: